Indretningsakademiet: Der er kommet flere private uddannelser, men ingen kvalitetsstandarder

IAK-2401-3k
Foto: IndretningsAkademiet
15. mar. 2024 06.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Antallet af private uddannelsesmuligheder i Danmark er boomet de seneste tre til fem år. De unge ender i en jungle, når de skal vælge uddannelse på grund af manglende kvalitetsstandarder og kontrol.

PRIVATE UDDANNELSESTILBUD er ikke nye i Danmark. Det er tydeligt, at efterspørgslen på private uddannelser de seneste tre til fem år har været stigende, og mængden af private uddannelsesudbydere ligeså.

De generationer, der kommer på uddannelsesmarkedet i dag, er klart mere åbne over for det private udbud end tidligere. Hvis uddannelsen er god og spændende nok, er man i dag også klar til at betale for den selv, siger René Rytter Andersen, der er direktør hos Studentum.dk, der siden 2008 har samlet et overblik over alle danske uddannelsestilbud – både offentlige og private.   

Også private ønsker kvalitetsstandarder 

IndretningsAkademiet er en af de ældste private fjernundervisningsuddannelser i Danmark og har uddannet indretningsarkitekter siden 1956 – dengang under navnet Akademisk Brevskole. Her ønsker man generelle kvalitetsstandarder på det private uddannelsesmarked. Direktør Mette Rørdam, der selv er uddannet fra Det Kongelige akademi for Arkitektur og Design, overtog skolen i 2014 og har i løbet af sine ti år set en stigning i antallet af private uddannelsestilbud.

LÆS OGSÅ: Private uddannelsesudbydere: Godt med forlængelse af trepartsaftale - nu skal tiden bruges klogt

Der er kommet større efterspørgsel og mere konkurrence, og det er sundt, men det har den bagside, at det er blevet enormt svært for de uddannelsessøgende at gennemskue, hvad de får for pengene.

De private tilbud har i den grad deres eksistensberettigelse, men man kræver meget af de studerende, når de selv skal vurdere faglighed og kvalitet. Specifikt for indretningsarkitekter handler det blandt andet om perspektivtegning og rumforståelse som eksempler på faglighed, der skal værnes om, men som i nogle tilfælde ryger ud. Det kan være svært at gennemskue som studerende.

Vejledning kører i cirkler 

På Børne- og Undervisningsministeriets nationale portal Uddannelsesguiden og eVejledning vejleder man kun til de offentlige uddannelser og forsøger derfor også at finde offentlige uddannelsesalternativer til de private, hvis kommende studerende spørger til disse. Men det er i mange tilfælde omsonst, da de private tilbud konkurrerer med netop de offentlige uddannelser, der tilbyder ganske få pladser.

LÆS OGSÅ: HK Hovedstaden: Der skal meget større fokus på de 'hemmelige' uddannelser

Skal man uddanne sig til indretningsarkitekt via det offentlige uddannelsessystem er der rigtig mange studerende, der kæmper om ganske få pladser. Og det er jo hele grundlaget for de private tilbud. Derfor kommer der til at mangle vejledning til de private, når kvalitetsstandarderne heller ikke er der.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].