Syge Mette sendt i praktik syv gange: "Føler mig udnyttet"

3. maj, 5:30
53-årige Mette Jensen lider af stress og depression og har været ledig i ni år. Syv gange har Holbæk kommune sendt hende i supermarkeds-praktik, uden at det har ført til job.

Nu igen. 

Sådan tænkte Mette Jensen, da Holbæk Kommune endnu engang krævede, at hun skulle i virksomhedspraktik som led i indsatsen for at få hende tilbage på arbejdsmarkedet. 

I alt har den 53-årige kontoruddannede kvinde fra Jyderup været i virksomhedspraktik 10 gange. Syv gange er hun blevet sendt ud i et af landets supermarkeder som Super Brugsen, Rema 1000 og Føtex. Ingen af gangene har hun dog stået med et job på hånden, når praktikken var slut. 

- Jeg får tit at vide, at de er tilfredse med det arbejde, jeg har lavet. Men alligevel ansætter de mig aldrig, og jeg føler lidt, at jeg bliver udnyttet, siger Mette Jensen til A4 Nu. 

Hun lider af depression og angst, der har plaget hende, siden hun blev ledig i 2010. På grund af sygdommen har hun svært ved at klare forandringer og nye indtryk.

Derfor forstår hun ikke, at kommunen bliver ved med at insistere på, at hun skal virksomhedspraktik i detailbranchen. Her skal tingene ofte skal foregå i et tempo, som Mette Jensen har svært ved at følge med i.

- Jeg gør mit bedste, men jeg kan jo ikke gøre for, at jeg har angst. Det har jeg prøvet at sige nede på jobcentret, men det nytter ikke noget. Jeg havner altid de samme steder, fortæller Mette Jensen. 

Fred og ro 

Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at det kun er 11 procent af de ledige, der har været i virksomhedspraktik i løbet af de seneste tre år, som er i job en måned senere. 

Samtidig viser en ny rapport, som konsulenthuset Højbjerre Brauer Schultz har udarbejdet for fagforbundet HK, at kun syv procent af de kontanthjælpsmodtagere, der var i praktik i detailbranchen, var ansat i et supermarked knap et år senere. 

Ifølge Mette Jensen har nogle supermarkeder taget hensyn til, at der er arbejdsopgaver, som hun ikke kan magte på grund af sygdom. På et tidspunkt var hun endda tæt blive på at blive ansat i en af Super Brugsens butikker efter et praktikforløb. Men det gik i vasken, da butikken blev solgt, og hun røg tilbage på jobcentret.  

- Det var ligesom at blive slået tilbage til start. Jeg skal bruge rigtig lang tid på at vænne mig til nye steder, og det var endelig lykkedes her. Men så blev jeg sendt ud til en ny butik, og det gjorde, at jeg røg helt ned i kulkælderen, siger Mette Jensen. 

Trods af mangel på praktik-succes vil hun egentlig gerne arbejde i et supermarked under de rette omstændigheder. 

- Det virker bare ikke altid, som om der er plads til en som mig. Jeg kan jo for eksempel ikke tage en lukkevagt alene. og jeg bliver utryg, hvis jeg skal sidde i kassen i for lang tid. Men der er også mange opgaver, som jeg godt kan og vil løse, siger Mette Jensen. 

Hun drømmer også om at tage en uddannelse som gartneri-medhjælper. Det vil Holbæk Kommune kun give hende mulighed for, hvis hun samtidig deltager i et praktikforløb. Men Mette Jensen frygter, at det er mere, end hun kan magte, og derfor er også de planer lagt på hylden.

Lige nu håber hun, at hun en dag kan få et job, som hun kan passe, uden at det gør hendes angst-sygdom værre. 

- Jeg har spurgt kommunen, om jeg ikke bare kan få et job, hvor de betaler mig for at samle skrald i nogle timer om ugen. Så kan jeg få et arbejde, som jeg kan passe i fred og ro, og de slipper for at sende mig ud i praktik alle mulige steder. Men det vil de ikke være med til, fortæller Mette Jensen. 

Mistet gejsten  

Før hun blev ramt af stress og depression, var hun meget aktiv i sin jobsøgning. 

- Jeg har sendt og gået rundt med hundredevis af ansøgninger, og jeg har sågar haft en annonce i Søndagsavisen, hvor jeg skrev, at jeg ledte efter job, fortæller Mette Jensen. 

Efter de mange forgæves praktikforløb og i takt med at sygdommen er blevet værre, har hun sværere og sværere ved at finde overskuddet til at søge arbejde. 

- Jeg har mistet gejsten. På jobcentret bliver de ved med at sige, at jeg skal prøve noget nyt. Men undskyld mig, hvad er det nye? Sidst blev jeg bedt om at skrive mine barndomsdrømme ned på et stykke papir. Okay, så gjorde jeg det, men det ændrer jo ikke rigtigt på noget, siger Mette Jensen.

Praktik giver få job

I Holbæk kommune erkender den ansvarlige chef for jobindsatsen, Bo Hammer,  at 10 praktikforløb 'selvfølgelig godt lyde af mange.'

- Når vi sender borgere i praktik, skal vi tage udgangspunkt i den enkeltes ønsker og kompetencer, men vi skal også skele til arbejdsmarkedets behov samt naturligvis, hvilke praktikmuligheder der aktuelt er. Og hvis der ligger noget til grund for, at man ikke kan gennemføre et praktikforløb, så vil det måske heller ikke give mening, at vi betaler for en uddannelse, hvis man ikke efterfølgende har et job på hånden eller forhåndsaftale med en virksomhed om et praktikforløb, skriver han i en mail til A4 Nu.

 Bo Hammer pointerer, at han ikke kan kommentere den konkrete sag: 

- Vi synes naturligvis, at det er beklageligt, at den pågældende endnu ikke er i job, og håber, at vi fremadrettet vil kunne hjælpe borgeren i job, skriver han og understreger samtidig, at kommunen er optaget af følge lovgivningen og sikre, at alle ledige modtager 'aktive tilbud.'

Mette Jensen er ikke personens rigtige navn. Hun har ikke ønsket at stå frem med sit fulde navn på grund af hendes sag med Holbæk Kommune. Mette Jensens rigtige navn er redaktionen bekendt.  

Kontakt
Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser