- Vi sætter den offentlige sektor fri, sagde Henrik Sass Larsen, da han sammen med Mette Frederiksen og Nicolai Wammen præsenterede Socialdemokratiets økonomiske 2025-plan. En central del af den er en selvstyreform i den offentlige sektor. Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau-Scanpix.

Valgløfte fra Frederiksen og Sass: Mere frihed og selvstyre i den offentlige sektor

20. maj, 22:00
Både FOA-formand Mona Striib og DSR-formand Grete Christensen glæder sig over, at Socialdemokratiet i sin nye 2025-plan vil gennemføre en selvstyrereform af den offentlige sektor.

Hvis Socialdemokratiet danner regering efter folketingsvalget, skal 400.000 sosu-assistenter, sygeplejersker, pædagoger og andre offentligt ansatte sættes mere fri. Daginstitutioner, skoler og plejehjem skal have mere selvstyre og flerårige budgetter, så de bedre kan planlægge. 

Det fremgår af partiets nye 2025-Plan, som blev præsenteret mandag af Socialdemokratiets top.  Partiformand Mette Frederiksen og gruppeformand Henrik Sass Larsen, der tippes at blive finansminister i en eventuel S-regering, fastslog på pressemødet, at der vil blive gennemført en 'kæmpe selvstyrereform i den offentlige sektor.

- Vi bruger i dag utrolig mange ressourcer på projekter, processer, dokumentation, forandring, forankring og evaluering. Og når vi har evalueret, så starter vi forfra på en ny proces, som skal forandres og evalueres. Hele den retorik med new public management, overdrevet demokrati og styring er i vores øjne med til at underminere muligheden for faktisk at have et velfungerende velfærdssamfund, sagde Mette Frederiksen. 

Regler skal fjernes

Henrik Sass Larsen understregede, at selvstyrereformen er tænkt stort og vil komme til at tage flere år at gennemføre. Blandt andet skal der være flerårige budgetter i institutionerne, så ledere og medarbejdere kan tænke langsigtet.

- Det  giver mulighed for, at personalet i øget grad kan få indflydelse på deres arbejdsopgaver og sørge for, at nogle af alle de regler, der er blevet påtvunget dem her fra Christiansborg, omsider bliver fjernet, sagde han. 

Vi sætter den offentlige sektor fri på den her måde.
Henrik Sass Larsen, gruppeformand  Socialdemokratiet.

Henrik Sass Larsen betonede, at der er mulighed for økonomiske gevinster og produktivitetsvækst ved øget lokalt selvstyre i den offentlige sektor. 

- Vi sætter den offentlige sektor fri på den her måde, fastslog Henrik Sass på pressemødet. Partiet har tidligere fremlagt deres bud på en reform 'Tillid, faglighed og arbejdsglæde'. Ved at gøre den reform til en del af partiets 2025-plan bliver det også en del af partiets økonomiske politik. Samtidig lægges der op til at spare tre milliarder kroner på konsulenter i den offentlige sektor.    

Man kan ikke få gamle Emma til at tygge maden hurtigere, når hun ikke længere selv kan spise, og man skal sidde og made hende på et plejecenter. 
Mona Striib, FOA-formand. 

- Vi bliver også nødt til at gøre tingene på en anden måde.  Et er at vi bruger så ufattelig mange penge på konsulentbistand, det er sådan set slemt nok, og det har vi tænkt os at gøre op med. Men det er mindst lige så slemt, at rigtig mange offentligt ansatte oplever at bruge en stor del af deres arbejdsdag på at dokumentere og sidde bag computeren i stedet for at være sammen med de borgere, som velfærdssamfundet handler om, sagde Mette Frederiksen.

Regnedrenge har ødelagt offentlig sektor 

I FOA er forbundsformand Mona Striib meget glad for Socialdemokratiets løfte om en selvstyrereform.

- Er der noget, der har ødelagt den offentlige sektor, så er det da new public management. Så vi er rigtig glade for, at Socialdemokratiet vil lave en selvstyrereform og også lægge op til flerårige budgetter, siger hun. Men FOA kunne godt have ønsket sig, at budgetloven helt var blevet afskaffet, noterer Mona Striib.

- Men der er fine toner frem, og det er vi glade for. Dog skal man passe på med at bruge udtryk som produktivitetsvækst, når man arbejder med menneslelige relationer i den offentlige sektor. Vi kan ikke produktivitetsstige mere. Vi har så lidt tid til at yde velfærd med borgerne i øjenhøjde i det her land, siger hun.

- Man kan ikke få gamle Emma til at tygge maden hurtigere, når hun ikke længere selv kan spise, og man skal sidde og made hende på et plejecenter. Næste step i produktivitetsstigningen bliver så, at man sondemader alle dem, der ikke kan selv. Der er en grænse, og man skal passe på med det sprogbrug, siger hun. 

I Dansk Sygeplejeråd falder valgløftet om en selvstyrereform også i god jord hos formand Grete Christensen. 

- Reformen kan forhåbentlig være med til at fokusere på fagligheden, så man kan gøre tingene på nye måder og ikke er bundet af rigide procedurer. Måske kan vi også få lov at udføre sygepleje på et lidt højere niveau uden altid at skulle spørge en læge om lov, siger Grete Christensen.

Hun er især glad for, at der lægges op til flerårige budgetter.

- Vi har brug for at se økonomien over flere år i stedet for, at man hele tiden siger start og stop. To-tre-årige budgetter giver mere sammenhæng, siger hun.

Moderniseringsstyrelsen skal også i spil 

Man kan ikke lave en selvstyrereform uden, at der også bliver ændret på Moderniseringsstyrelsens måde at arbejde på, mener både FOA-formanden og DSR-formanden. Derfor ser de gerne, at Socialdemokratiet indtænker styrelsen, når de efter valget eventuelt skal i gang med at formulere et regeringsgrundlag og præcisere indholdet af selvstyrereformen. 

- Man skal have et armslængdeprincip ind igen og væk fra den politiske topstyring, som der har været igennem Moderniseringsstyrelsen, siger Mona Striib.

Hverken hende eller formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen tror, at en selvstyrereform kommer op at flyve med mindre, at man ændrer fundamentalt på den måde, som Moderniseringsstyrelsen fungerer på i dag. 

DSR-formanden har dog ikke et bud på, hvordan styrelsen præcis skal ændres.

- Det er et vigtigt felt at være opmærksom på, hvordan man sikrer og tilvejebringer bedst mulige arbejds- og ansættelsesvilkår for alle dem, der er ansat i staten. Det kunne vi godt tænke os, der kom lidt mere fokus på, siger hun.

Moderniseringsstyrelsen har eksisteret siden 2011, og den har til opgave at sikre Finansministeriets arbejde med økonomistyring, overenskomster og ledelse i staten. Både SF og Enhedslisten, der sandsynligvis bliver støttepartier for en Mette Frederiksen-regering, har flere gange krævet, at Moderniseringsstyrelsen nedlægges. 

Kontakt
Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser