Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) sagde under en valgdebat i Aarhus, at der er mulighed for at hente flere penge til styrkelse af det psykiske arbejdsmiljø. Arkivfoto. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

HK´er til minister: Lettere at vinde i lotto end at få anerkendt en psykisk arbejdsskade

21. maj, 22:07
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) stiller flere penge i udsigt til indsatsen for et styrket psykisk arbejdsmiljø.

Det psykiske arbejdsmiljø på danske arbejdspladser er presset, men det politiske fokus peger i den rigtige retning. Og der er penge til mere.

LÆS OGSÅ: Hannes kolleger på jobcentret bryder sammen: ”De lovgivende bærer ansvaret”

Det var den klare melding, som medlemmer i HK Østjylland lagde øre til, da fagforeningen tirsdag afholdt valgmøde i Brabrand ved Aarhus.

På talerstolen stod beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der som noget af det første henviste til den arbejdsmiljøaftale, som regeringen, Socialdemokratiet og en række andre partier indgik i april.

- Det psykiske arbejdsmiljø skal prioriteres langt højere. Heldigvis er vi på den rette vej. Jeg kan sige, at der stadig findes frie penge, som man kan bruge på området. Derudover har vi netop sikret 460 millioner kroner til at forbedre arbejdsmiljøet, og vi har fastlagt os på at arbejde videre med det gode arbejde, sagde Troels Lund Poulsen til de fremmødte. 

Over for ministeren stod Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen, der anerkendte det gode i aftalen, men fremhævede, at en eventuel socialdemokratisk regering vil afsætte flere midler, hvis der er flertal for det.

- Jeg mener ikke, at der er givet penge nok på det her område, og vi er nødt til at kigge på, om der kan gøres endnu mere. Det vil ske efter folketingsvalget, lød det fra Leif Lahn Jensen.

Uenighed om løsninger

Tal fra HK viser, at der hver dag er op mod 17.000 danskere sygemeldt på grund af dårligt psykisk arbejdsmiljø, mens stress og dårlig trivsel koster samfundet op mod 14 milliarder kroner om året.

Lokale HK’ere var derfor mødt op med spørgsmål til de to politikere, hvoraf mange drejede sig om psykisk arbejdsmiljø og nedslidning.

Blandt andet ville Hans-Henrik Hansen, formand for HK Kommunal i Østjylland, have de to politikeres tanker om, hvad staten vil gøre for at sikre erstatninger til danskere med psykiske arbejdsskader:

- Det er lettere at vinde i lotto end at få tilkendt en psykisk arbejdsskade, men mange af de her mennesker er helt ødelagte, sagde han. 

De to politikere var enige om, at det er en svær problematik, men der var forskellige holdninger til, hvordan man bedst arbejder sig hen mod en løsning.

- Jeg har ikke de vises sten, men det er noget, som vi bliver nødt til at kigge nærmere på. Jeg tror, at det er nødvendigt at få arbejdsmarkedets parter til at finde en fælles vej. Ellers åbner vi op for, at ingen vil være med til at betale for de større mængde erstatninger, der også kan være på højere beløb, sagde Troels Lund Poulsen.

Leif Lahn Jensen hældte mere til, at politikerne nok skulle tage arbejdsmarkedets parter med på råd, men i sidste ende lade det blive en politisk aftale.

- Jeg mener, at erstatningen for psykiske arbejdsskader kan blive større. En mulig aftale skal være en politisk beslutning, da det kan være svært for arbejdsgiverne og lønmodtagerne at finde fælles fodslag, sagde han. 

Noget, der også har skabt uenighed mellem arbejdsmarkedets parter, er, Socialdemokratiets forslag om tidlig tilbagetrækning for nedslidte. Det har gjort debatten om pensionsalder til et bærende tema under valgkampen. 

Fokus i det røde partis promovering af forslaget har dog været for meget på de fysisk nedslidte, kunne man forstå på flere af de fremmødte ved mødet i Braband. De ville vide, i hvilket omfang kontorarbejdere, IT-ansatte og lægesekretærer ville være dækkede af en given aftale på den anden side af valget. 

- I Socialdemokratiet prioriterer vi, at både fysisk nedslidte og psykisk nedslidte kan trække sig tidligere. Vi mener kun, at det er fair, men vi skal have defineret nogle klare regler for, hvilke parametre, det skal vurderes ud fra. Det vil vi gøre i fællesskab med blandt andet HK, sagde Leif Lahn Jensen.

Kontakt
Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser