Analyse:

Stort overskud på kampen mod social dumping

23. aug 2018
Det giver et stort plus for staten, når staten sætter ind over for udenlandske virksomheder, der snyder i skat. Så meget som tre millioner kroner pr. skattemedarbejder kommer der ud af indsatsen mod social dumping, viser nye tal. Politikerne må til lommerne under de snarlige forhandlinger om ny finanslov, vurderer økonom fra LO.

 

Når snakken falder på topskattelettelser, kan man ofte få det indtryk, at vi næsten ikke har råd til at lade være. Blandt (nogle) embedsmænd og politikere er der en indgroet tro på, at folk vil arbejde mere, hvilket sender penge tilbage i statskassen.

Det er denne form for dynamiske effekter, der gør det 'billigere' at forhandle skattelettelser hjem ved forhandlingsbordet. Men når det kommer til ressourcer til skattekontrol, er det tilsyneladende langt mere op ad bakke at få en bevilling hjem.

Set med statskassens fornuftige sæt briller er det i grunden mærkeligt. Skatteforvaltningen (tidligere SKAT) gjorde for nylig status over sin kontrolindsats mod social dumping, og indsatsen tjener ikke bare sig selv hjem. Den giver faktisk et kæmpe plus på bundlinjen.

Skatteforvaltningen (daværende SKAT) gennemførte i perioden 2015-2017 omkring 10.000 kontroller, hvoraf over hver tredje førte til en regulering af virksomhedens regnskabstal. Bare over denne relativt korte periode er Skatteforvaltningen blevet bedre til at udvælge de arbejdspladser, der rent faktisk har rod i forholdene. I 2017 førte 44 procent af kontrollerne til reguleringer, hvilket er en foruroligende høj hitrate. Men hatten af for Skatteforvaltningen.

Det er klokkeklar dokumentation for, at indsatsen virker og desværre også er nødvendig. Morten Aastrup, økonom i LO

På bundlinjen står, at hvert af de cirka 60 årsværk i Skatteforvaltningens indsats mod social dumping hentede godt 3 millioner kroner hjem til statskassen om året i perioden 2015-2017. Eller sammenlagt en halv milliard kroner over de seneste tre år.

Det er klokkeklar dokumentation for, at indsatsen virker og desværre også er nødvendig.

Færre ressourcer til kontrol

Alligevel har der indtil videre ikke været politisk vilje til at opruste indsatsen i de kommende år. Faktisk er ressourcerne faldende, både når det kommer til den overordnede bevilling til bekæmpelse af social dumping og den fælles myndighedsindsats, som Skatteforvaltningens kontroller hører ind under.

Det betyder helt konkret, at kontrolindsatsen forsvinder i 2020, hvis der ikke afsættes flere midler på den kommende finanslov.

Flere udenlandske lønmodtagere øger behovet

Samtidig er det en kendsgerning, at udfordringen med at imødegå social dumping aldrig har været større – og forventeligt vokser i de kommende år.

Der kommer generelt flere udlændinge ind på det danske arbejdsmarked, herunder især østeuropæere. Samtidig forventes både antallet af personer og virksomheder i RUT-registret (Registret for Udenlandske Tjenesteydere) at vokse over de kommende år.

 

Hvis der fortsat skal være ordnede forhold på det danske arbejdsmarked, skal myndighedernes indsats have ressourcer til at følge med det stigende behov. Først og fremmest for at sikre retfærdighed for lønmodtagerne. Men også fordi vi ikke har råd til at lade være.

Analysen er skrevet af en ekstern skribent og er ikke udtryk for A4's holdning. 

Kontakt
Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser