Socialpædagoger sygemeldt efter overfald på job: Så fik de fyresedlen

stress_be
Tre forhenværende socialpædagoger fra Vesthimmerlands Kommune blev sygemeldt. Og så blev de fyret. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
13. maj 2019 14.42
Tre socialpædagogers karriere i Vesthimmerlands Kommune tog samme pludselige drejning. De blev overfaldet på jobbet. De blev sygemeldt. Og så blev de fyret.

Trusler, vold, overfald, langtidssygemeldinger og kontante fyringer.

Det er, hvad en række medarbejdere fortæller om deres ansættelsestid på Byen i Byen, der er et kommunalt botilbud for udviklingshæmmede og andre med særlige behov i Aalestrup, Vesthimmerlands Kommune.

LÆS OGSÅ: Sygeplejerske i opråb: Vi mangler så mange kollegaer, at vi stjæler fra hinanden

Mette Uth Nielsen var socialpædagog på Byen i Byen, men efter to voldsomme overfald på jobbet blev hun sygemeldt. I dag er hun erklæret 75 procent invalid og har ikke været tilknyttet arbejdsmarkedet i syv år. 

- Pludselig stod en beboer ved min side med en kniv i hånden og sagde: "Jeg skærer en lampe ned." Jeg udviste ingen frygt, men sagde: "Så skal du selv betale for den." Det fik lunten til at brænde i bund. I næste sekund sprang hun mod mig med kniven i hånden og stak mod mit ansigt. Jeg brugte min bærbare computer som skjold, siger hun til A4 Nu.

Ledelsen gør intet for medarbejderne i svære situationer. De fyrer dem i stedet
Mette Uth Nielsen, forhenværende socialpædagog

Den samme udadreagerende beboer forsøgte en uger senere at kvæle den nu forhenværende pædagog med sine bare hænder. Det blev dråben, der fik bægeret til at flyde over for Mette Uth Nielsen.

Hun blev sygemeldt i tre måneder. Og så blev hun fyret.

30 procent af alle fyringer blandt socialpædagoger skyldes ikke-arbejdsrelaterede sygdomme, viser en afskedigelsesrapport fra Socialpædagogernes Landsforbund i 2017. Kun syv procent fyres på grund af psykiske arbejdsskader. 

Mette Uth Nielsen blev fyret fra botilbudet Byen i Byen efter at have været sygemeldt i tre måneder. Hun fik at vide, at det skyldtes samarbejdsvanskeligheder. Foto: Privat/Mette Uth Nielsen

Bag tallene gemmer sig imidlertid en anden historie, mener formand i Socialpædagogernes Landsforening, Benny Andersen.

- Socialpædagoger fejler jo hverken mere eller mindre end alle mulige andre mennesker. Så det er da en smule påfaldende, at 30 procent fyres på grund af ikke-arbejdsrelaterede sygdomme. Jeg tror, det er et udtryk for årelangt hårdt psykisk slid, som kan være svært at bevise eller anerkende som arbejdsskade, siger han til A4 Nu og tilføjer: 

- Hver gang en socialpædagog fyres efter en sygemelding, er det én gang for meget. Og årsagen og ansvaret skal findes hos arbejdsgiveren, mener Benny Andersen.

Mette Uth Nielsen fik imidertid ikke hjælp fra sin arbejdsgiver, den daværende forstander, Nellie Hilding.

- Jeg blev fyret på grund af "samarbejdsvanskeligheder". Ledelsen gør intet for medarbejderne i svære situationer. De fyrer dem i stedet. Det var tilfældet for mig. Og det var tilfældet for en række medarbejdere før mig. Og efter min tid, siger Mette Uth Nielsen.  

Ikke et enkeltstående tilfælde

Mette Uth Nielsens oplevelse fra Byen i Byen er ikke en enlig svale. Helle Fogh og Trine Skaarup Pedersen har også arbejdet som socialpædagoger på botilbuddet. Også de blev fyret efter at have været sygemeldt

- Jeg fik en akut angstbelastning af jobbet. Og i dag er jeg fyret, siger Helle Fogh til A4 Nu.

Det var ifølge Helle Fogh et angreb fra en udadfarende beboer, der kastede porcelæn efter hende og slog hende i hovedet, der gjorde, at hun måtte trække stikket.

Dagen efter overfaldet - den 24. juni 2018 - sygemeldte Helle Fogh sig hos forstanderen, Nellie Hilding, med hjernerystelse og piskesmæld. Det blev sidste gang, hun talte med ledelsen, oplyser hun. I februar 2019 blev hun fyret. 

- Jeg har været sygemeldt i den periode, jeg måtte. Jeg kan ikke svare på, om det er normal praksis, at de fyrer folk efter længere sygemeldinger. Men jeg ved, at der er flere på Byen I Byen, som har prøvet det samme, siger hun. 

En nærmest identisk historie findes hos Helle Foghs kollega, Trine Skaarup Pedersen. Trine Skaarup Pedersen ønsker ikke at medvirke med citat, da hendes oplevelser stadig sidder dybt i hende.

Trine Skaarup Pedersen blev sygemeldt i juli 2018 - og fyret i starten af 2019. 

A4 Nu har gentagne gange forsøgt at få fat i den daværende forstander for Byen i Byen, Nellie Hilding, for at spørge hende, om det har været normal praksis at fyre folk, når de blev sygemeldte. Nellie Hilding har dog ikke besvaret henvendelserne fra A4 Nu.

Afdelingschef for Psykiatri og Handicap i Vesthimmerlands Kommune, som har ansvaret for institutionen Byen i Byen, Britta Bruun-Schmidt, ønsker ikke stille op til interview. Hun oplyser dog til TV 2 Nord, at fyringssagerne aldrig er nået frem til hendes bord, og om det hårde arbejdsmiljø siger hun: 

- Der har ikke været nogen alarmklokker overhovedet. 

Med socialpædagogen på job

I 2018 var 223 ud af 602 socialpædagoger udsat for fysisk vold på jobbet. Det svarer til 37 procent. 277 af socialpædagogerne var udsat for trusler om vold, svarende til 46 procent.

I 2018 var gennemsnittet blandt alle lønmodtagere, der blev udsat for vold, på 5,8 procent. Gennemsnittet for 'trusler om vold' lå på 8,4 procent. Disse gennemsnit er baseret på mere end 50.000 jobfunktioner.

103 socialpædagoger ud af 588 meldte sig i 2018 syge på grund af deres arbejde. Det svarer til 17,6 procent - eller lige knap en femtedel.

Det samlede gennemsnit for jobrelaterede sygemeldinger i 2018 blandt alle lønmodtagere var 10,7 procent.

Dermed var der sidste år 65 procent større sandsynlighed for, at en socialpædagog meldt sig syg på grund af sit arbejde - end gennemsnittet for alle andre lønmodtagere.

Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.