Vores offentlige sektor er ikke sat i verden for at få gode tal på bundlinjen, og det har Moderniseringssstyrelsen ikke fattet en brik af, mener Enhedslistens Pernille Skipper.  Foto: Olafur Steinar Gestsson, Scanpix.

TRÆT AF BRUN GRØD :

Pernille Skipper: Luk Moderniseringsstyrelsen og sæt den offentlige sektor fri

3. okt 2017
I stedet for at opfatte den offentlige sektor som en byrde, bør vi tale om den som en værdiskabende motor. Det mener Enhedslistens frontløber Pernille Skipper. Hun vil have Moderniseringsstyrelsen lukket og skabt en ny mission for det offentlige. Og så står hun ikke op hver morgen for at gøre Mette Frederiksen til statsminister.

 

  • Tag ud på et jobcenter og se, hvordan ansatte tvinges til at slå op i en 23 siders sanktionsmanual for at straffe de ledige.  
  • Tag ud i hjemmeplejen og se sosu'er stresse for at nå at dokumentere deres arbejde. 
  • Eller tag ud i en børnehave og se en pædagog være alene med et mylder af rollinger. 

Enhedslistens politiske leder Pernille Skipper hiver det ene eksempel fra den offentlige sektor frem efter det andet. Eksempler på kontroltyranni, dokumentationskrav, sanktioner, pisk, dårlige normeringer og alle de andre gamle travere, som går igen i debatten om den offentlige sektor.

»Vores offentlige sektor står i en helt fundamental krise, som er meget mere ideologisk end økonomisk,« siger hun. 

Pernille Skipper ærgrer sig højlydt over, at debatten om den offentlige sektor alt for ofte bliver gjort til en debat om kroner og øre, og om det skal være en vækst på 0,3 eller 0,6 procent næste år. 

Det er for sølle, når den offentlige sektor står ved en skillevej, anfører hun.

Velfærden risikerer at dø 

Og hun er heller ikke beroliget af, at statsministeren i sin åbningstale i Folketinget tirsdag forsikrede om, at regeringen passer på velfærdssamfundet. 

»Hvis vi ikke begynder at gøre op med mistilliden til de offentligt ansatte og giver dem nogle ansættelsesforhold, så de gider være der. Og hvis vi ikke begynder at satse på den offentlige sektor som en værdiskabende motor i vores samfund, tror jeg, at det danske velfærdssamfund, som vi alle påstår at hylde, kommer til at dø på den ene eller anden måde,« advarer hun.

Enhedslistens politiske ordfører er en glad og forventningsfuld kvinde, der i løbet af oktober bliver mor til sit første barn. På vej på barselsorlov gør hun sig mange overvejelser over den offentlige sektors betydning for det land, hendes kommende barn skal vokse op og være tryg i. 

»Vi er jo et vanvittig stabilt samfund med en stærk offentlig sektor. Virksomhederne klarer sig godt, og vi får udenlandske virksomheder til at etablere sig i Danmark, fordi vi har gode veje, børnehaver, sygehuse og forsyningssikkerhed. Det skal vi da holde fast i og ikke nedbryde,« siger hun. 

Moderniseringsstyrelsen bør lukke

Pernille Skipper kalder det meget sigende, at Moderniseringsstyrelsen – der varetager statens opgaver som arbejdsgiver - med rødder i Finansministeriet har en mission, der som formuleret af styrelsen selv skal »føre en sund økonomisk politik, der styrker vækst og produktivitet samt sikrer effektivisering af den offentlige sektor«.

»Problemet er, at Moderniseringsstyrelsen både fungerer som - og også har en mission, der handler om at kontrollere - den offentlige sektor. Effektivitet og produktivitet står i forreste række, men det burde jo være omsorg, tryghed og kvalitet i stedet for,« fastslår hun.

Læreren i folkeskolen og sygeplejersken på hospitalet har en faglighed, der byder dem at levere kvalitet og tryghed, men bliver i stedet for mødt med krav om at øge produktiviteten.

»Moderniseringsstyrelsen kræver bare, at alle skal løbe hurtigere. I mine øjne burde Moderniseringsstyrelsen jo et eller andet sted lukkes og slet ikke være arbejdsgiver for den offentlige sektor,« siger hun.

I stedet for at være en sur socialist, så lad mig sige, at jeg glæder mig til at se, hvad Sophie Løhde kommer med. Pernille Skipper, Enhedslistens politiske ordfører

Enhedslistens Pelle Dragsted har netop skrevet et debatindlæg, hvor han skriver, at partiets mål er at erstatte Socialdemokratiet som det parti, der samler op på almindelige menneskers håb og bryder med de sidste årtiers ulighedspolitik.  

»For mig er politik jo grundlæggende et spørgsmål om, hvorfor vi står op om morgenen. Og jeg står ikke op om morgenen for at gøre Mette Frederiksen til statsminister. Enhedslisten eksisterer ikke for at bære Socialdemokratiet ind i regeringskontorerne.«

»Selvfølgelig vil vi ligesom andre partier gerne være så store som muligt, fordi vi tror på, at vores politik er den, der kan indrette verden bedst muligt for flere i stedet for bare for en lille elite,« siger hun.

 

Ugebrevet A4 interviewer partilederne

I forbindelse med begyndelsen på det nye folketingsår 2017/18 har Ugebrevet A4 interviewet de fleste af partilederne. Her finder du tidligere interview i serien:

Kristian Thulesen Dahl (DF)

Pia Olsen Dyhr (SF)

Søren Pape Poulsen (K)

Morten Østergaard (R)

Uffe Elbæk (AL)

Kontakt
Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser