- Der vil blive skåret endnu mere ned i velfærden, og det vil blive et mere utrygt samfund, hvis ikke der bliver gjort noget, siger Lizette Risgaard fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH). Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Opråb fra fagbevægelsen: Find 23 milliarder til velfærd

1. maj, 5:52
Politikerne på Christiansborg må samarbejde for at bevare velfærden, siger Lizette Risgaard, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Det offentlige forbrug skal øges med 23 milliarder kroner frem mod 2025 for at sikre samme velfærdssamfund, som vi har i dag. Det mener formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, der foreslår, at partierne på Christiansborg på tværs af politiske skel indgår en velfærdspagt. Det skriver avisen Danmark.

Der er behov for flere penge, hvis velfærden skal sikres på samme niveau som i dag frem mod 2025. Det mener Lizette Risgaard fra Fagbevægelsens Hovedorganisation, som i et nyt udspil op mod det kommende folketingsvalg opfordrer Christiansborg-politikerne til at gå sammen om at finde pengene.

- Der vil blive skåret endnu mere ned i velfærden, og det vil blive et mere utrygt samfund, hvis ikke der bliver gjort noget, siger hun til avisen Danmark.

Fagbevægelsen ønsker blandt sine fire punkter i det nye udspil, at der bliver brugt yderligere 23 milliarder kroner frem mod 2025 til at investere i flere pædagoger, skolelærere og sundhedspersonale til sygehuse og ældre. Årsagen til udspillet er, at befolkningen vokser de kommende år med næsten 170.000 personer med både flere børn og ældre. Det skaber ifølge Lizette Risgaard selvsagt et behov for mere personale i den offentlige sektor.

- Hvis der ikke bliver prioriteret, vil det skabe mere privatisering, hvor dem, der har valget, kan vælge det offentlige fra, og det er ikke den vej, vi skal, siger Lizette Risgaard til avisen


I en ny undersøgelse, som Fagbevægelsens Hovedorganisation har foretaget, angiver 67 procent af de adspurgte, at de ønsker øget velfærd, hvis der er et økonomisk overskud, mens hver fjerde mener, at pengene skal bruges på skattelettelser. Otte procent har ikke taget stilling til spørgsmålet, som er foretaget blandt 2969 danskere i alderen 16 til 74 år. Lizette Risgaard finder tallene tankevækkende:

- Der er ingen tvivl om, at flere danskere foretrækker velfærd. Vi kan se, at uligheden er steget i de senere år, og at velfærden er på retur. Med undersøgelsen kan vi se, at mange af dem, der har en højere indkomst, også har en bekymring og prioriterer en bedre velfærd. Så jeg håber, at politikerne vil kigge til, at der er en opbakning til at prioritere anderledes, siger hun.

Derudover foreslår fagbevægelsen også, at der skal ansættes 1000 ekstra medarbejdere i Skattestyrelsen, som vil kunne give op mod fem milliarder kroner ekstra i indtægt frem mod 2025, samt at afskaffe det økonomiske råderum om nulvækst i det offentlige forbrug.

- Fagbevægelsen har i flere omgange kritiseret de mange besparelser i Skat, og der er brug for, at politikerne tænker igennem, hvordan Skat skal fungere. Det handler om tillid, og der kan det ikke nytte noget, at nogle slipper af krogen og ikke betaler deres skat, siger Lizette Risgaard.

Hun ser fagbevægelsens forslag som en realistisk mulighed blandt et politisk flertal på Christiansborg.

- Det er sund fornuft, det vi lægger frem. Jeg mener, at enhver politiker bør kigge på det, for vi skal sørge for at udbygge velfærden i takt med, at vi bliver flere ældre, og at der kommer flere børn og unge.

Kontakt
Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser