Mette F. giver Løkke kold skulder: Nedslidte kan ikke vente til 2040

20190313-112311-L-1920x1281we__1_
Mette Frederiksen (S) har ikke meget fidus til statsminister Lars Løkke Rasmussens idéer om først at ændre på pensionsalderen efter 2040. Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
1. maj 2019 00.00
Statsministeren vil indgå et politisk kompromis om at ændre på pensionsalderen efter 2040. Det er ren valgkamp og ingen løsning, mener Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, der nu svarer på Løkkes invitation.

- Det giver jeg ikke noget for.

På arbejdernes internationale kampdag kommenterer Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, nu for første gang idéerne fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om et bredt politisk kompromis i den ophidsede debat om danskernes  pensionsalder.

I et interview med Berlingske søndag åbnede statsministeren overraskende for en ændring af velfærdsaftalen - den politiske aftale fra 2006, som indeholder en stigning af pensionsalderen i takt med, at vi lever længere.

- Jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde. Indtil nu har Venstre brugt al deres tid på at sige, at tidlig pension ikke skal være en rettighed. Liberal Alliance og Konservative vil endda hæve pensionsalderen og afskaffe efterlønnen helt. De vil en helt anden vej, siger Mette Frederiksen til A4 Nu.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen skal eventuelle ændringer dog tidligst træde i kraft på den anden side af 2040, hvor pensionsalderen når op på 70 år.

- Jeg vil gerne diskutere velfærdsaftalen, når vi kommer derud. Men det er ikke først i 2040, vi har problemer med mennesker, der er blevet nedslidte. Det er i dag. En løsning i 2040 er ingen løsning, siger den socialdemokratiske formand.

Ikke blot et årstal

For Lars Løkke Rasmussen er årstallet 2040 ikke tilfældigt. Det er først til den tid, at der ifølge statsministeren er plads i dansk økonomi til at løsne velfærdsaftalen. Vismændene har været ude og sige noget lignende. Men Mette Frederiksen mener ikke, at det socialdemokratiske forslag om differentieret pension efter valget er økonomisk uansvarligt:

- Det er en forkert måde at betragte ansvarlighed på. Vores model er fuldt finansieret, fordi vi ruller nogle af de mest skæve skattelettelser fra 00’erne tilbage og beder bankerne om at give et samfundsbidrag. Det er jo kun, fordi Lars Løkke ikke vil være med til at hæve skatten for bankerne og dem med de højeste aktieindtægter, at han taler om 2040, lyder det fra Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet har sat tre milliarder kroner af til tidlig pension.

Venstre har brugt to måneder nu på at se om de kunne ødelægge vores forslag i stedet for at forhandle med os.
Mette Frederiksen, formand for Socialdemokratiet

Mette Frederiksen er ikke i tvivl om, hvorfor Lars Løkke Rasmussen pludselig lufter tanker om fremtidig justering af velfærdsaftalen:

- Venstre har brugt to måneder på at se, om de kunne ødelægge vores forslag i stedet for at forhandle med os. Du kan se, hvordan først det ene ministerium, så det andet ministerium har brugt al deres krudt på at forsøge at skyde vores udspil ned. Det lykkedes ikke, så nu prøver statsministeren med det her. Det betragter jeg som ren valgkamp.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen foreslog i januar en differentieret pensionsalder, så dem der kom meget tidligt ud på arbejdsmarkedet får ret til at gå på pension før andre. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Det foreslår Lars Løkke Rasmussen:

I Berlingske den 28. april kom statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med en ny melding i den hede debat om danskernes pensionsalder, som i følge velfærdsaftalen fra 2006 skal stige i takt med levealderen. Pensionsalderen bliver således på 70 år i 2040:

»Jeg mener godt, vi kan starte en meningsfuld diskussion om, hvorvidt noget af det, vi aftalte i 2006, skal justeres på den lange bane. Når vi kommer derud, hvor folkepensionsalderen bliver 70 og 71 og 72 og 73 og 74 år, er det faktisk slet ikke pinedød nødvendigt, fordi dansk økonomi er overholdbar. Derfor kan vi godt finde en anden måde at håndtere det her spørgsmål på,« udtalte han.

Lars Løkke Rasmussen vil - hvis han vinder valget – sætte sig i spidsen for et arbejde i kredsen af forligspartier, som »kan finde en løsning«. Selv har Løkke ikke lagt sig fast på, hvad han foretrækker af løsninger.

En mulighed er, at man lader pensionsalderen stige mindre på langt sigt, end der er lagt op til nu. Eller at man gør det muligt at trække sig fra arbejdsmarkedet, før man når pensionsalderen – mod at man til gengæld får en lavere ydelse i folkepension, skriver Berlingske.