Politikere udsat for sexchikane i Folketinget: "Man kan fantasere om, hvad du har på under den nederdel"

ftsexchikane
Ane Halsboe-Jørgensen (S), Merete Dea Larsen (DF) og Lea Wermelin (S). Foto: Pressefoto/Folketinget
15. sep. 2020 09.30
En undersøgelse af A4 Arbejdsmiljø indikerer, at lumre og upassende kommentarer er en realitet på Christiansborg. En ud af ti folketingspolitikere har oplevet verbal seksuel chikane.

Artiklen blev bragt første gang den 20. maj 2019 under folketingsvalget

- En kollega har engang sagt til mig, at ”man kan fantasere om, hvad du har på under den nederdel”.

Sådan lyder det fra Merete Dea Larsen (DF), der har oplevet grænseoverskridende adfærd fra en politiker-kollega på Christiansborg.

- Det er bare ét eksempel, siger folketingspolitikeren, der mener, at det er svært at undgå kommentarer med seksuelle undertoner i arbejdet som folketingsmedlem.

Merete Dea Larsen, der betragter kommentaren som "dårlig humor", er slet ikke ene om at lægge ører til den slags bemærkninger på Christiansborg.

Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse fra A4 Arbejdsmiljø. Her svarer ti procent af de MF'ere, der har deltaget i undersøgelsen, at de i deres arbejde på Christiansborg har været udsat for verbal seksuel chikane. Det drejer sig om sjofle bemærkninger, der har haft en seksuel undertone.

Artiklen fortsætter under grafikken

"Gode ben"

En anden kvindelig folketingspolitiker fra Venstre, som ikke ønsker at stå frem med navn, har også oplevet verbal sexchikane fra en tidligere kollega.

- Jeg fik at vide, at jeg havde nogle gode ben i de nylonstrømper, jeg havde på. I en overgang derefter tænkte jeg lige over, hvilke nylonstrømper jeg ville tage på, siger hun.

Det, kvinder oplever uden for Christiansborgs mure, det finder også sted inden for Christiansborgs mure.
Ane Halsboe-Jørgensen (S)

Ane Halsboe-Jørgensen (S) er ikke i tvivl om, at der bliver sagt ting på Christiansborg, som kan virke seksuelt chikanerende for modtageren.

- Jeg har talrige eksempler på, at det har fundet sted. Der sker også noget mellem ansatte på Christiansborg og politikere og politikerne imellem. Min oplevelse er, at det foregår på alle ledder og kanter. Uønskede kram, hvor folk bare skal røre, siger hun.

Ane Halsboe-Jørgensen mindes dog ikke, at hun selv har været udsat for seksuel chikane af kolleger eller andre partiansatte som folketingspolitiker. Men problemet er der, fastholder hun.

- Det, kvinder oplever uden for Christiansborgs mure, det finder også sted inden for Christiansborgs mure. Jeg har den oplevelse som kvinde, at det er noget, der sker ret jævnligt, og derfor er det ikke noget, jeg bruger meget krudt på at huske, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

En mandlig kollega sagde engang til mig, at han ikke kunne koncentrere sig, fordi jeg havde en sommerkjole på.
Lea Wermelin (S)

Partifællen Lea Wermelin kom i Folketinget i 2015. Den 34-årige socialdemokrat har ikke været udsat for sexchikane på Christiansborg, men på hendes tidligere arbejdsplads blev hun udsat for grænseoverskridende adfærd fra en mandlig kollega. 

- En mandlig kollega sagde engang til mig, at han ikke kunne koncentrere sig, fordi jeg havde en sommerkjole på. Det er et eksempel mange kvinder kan nikke genkendende til. Men det har nok ikke været et forsøg på at lave seksuel chikane, det kan bare opfattes som det hos mange kvinder, siger hun om et tidligere arbejde.

Merete Dea Larsen er enig i, at det ikke nødvendigvis er hensigten, at modtageren skal blive stødt. Derfor lader hun sig ikke påvirke af kommentarer, der for nogle kan opleves som seksuel chikane, selvom hun gerne ser, at der bliver gjort noget ved det.

- Det fortæller noget om deres person, mere end det handler om mig. Når det sker, ignorerer jeg det mere eller mindre. Der er som regel nogle andre, der overværer det, som ser lidt mærkelige ud. Så må man jo bare sige til dem, at sådan er tonen her, siger hun.

Kræver handling

Det overrasker specialist i arbejdspsykologi Susie Kjær, at så mange folketingspolitikere har oplevet at få seksuelle kommentarer. Hun har forsket i arbejdsrelateret seksuel chikane og mener, at Folketinget kunne nyde godt af at åbne op for en debat om seksuel chikane. 

- Hvis der er den holdning, at sådan er det bare, så risikerer man, at dem, der føler sig krænket, tier stille, fordi andre ikke forstår og lytter til det, de kommer med. Det betyder, at der bliver undertrykt nogle ting hos den enkelte, siger hun.

Det vi kan se er, at hvis man bliver udsat for seksuel chikane i det hele taget, er der en risiko for depression på længere sigt.
Susie Kjær, specialist i arbejdspsykologi

Og det kan have konsekvenser for vedkommende ifølge Susie Kjær.

- Det vi kan se er, at hvis man bliver udsat for seksuel chikane i det hele taget, er der en risiko for depression på længere sigt. At man lægger det meget over på sig selv og får skyldfølelse. Og det kan godt præge en personligt. Derfor er det vigtigt at få det op i lyset, siger hun.

A4 Arbejdsmiljø har talt med en stribe politikere, der generelt er tilfredse med tonen på Christiansborg. Men der er bred enighed om, at krænkende handlinger hverken hører hjemme i det danske parlament eller på andre arbejdspladser.

Jacob Mark (SF) ser gerne, at problemet bliver italesat.

- Man kan tage en snak, og det synes jeg, vi skal gøre i udvalget for forretningsordenen.  Vi skal tage en snak om, hvordan vi får stoppet det her. Alle skal føle sig glade og trygge på sin arbejdsplads, siger han.

Jeg tror, der er rigtig mange mænd, der aldrig har skænket det en tanke, at det de siger, kan opfattes seksuelt.
Ane Halboe-Jørgensen (S)

Merete Dea Larsen mener dog, at ansvaret ligger i de enkelte folketingsgrupper.

- Det er den pågældende leder på det pågældende sted, der bør stoppe den slags ting. Hvis det er byrådet, er det borgmesteren, der har ansvaret. Hvis det er Folketinget, er det gruppeformanden, der har ansvaret, siger hun.

Hun tror, at folketingspolitikere kan være særligt udsatte for uønsket seksuel opmærksomhed og chikane på grund af deres forskelligheder.

- Det er det, der er med politik. Det er et blandet folkefærd. Det er ikke kun én type mennesker. Det er mange typer mennesker. Også nogle af dem, der ikke altid formulerer sig så heldigt, siger hun.

Både Lea Wermelin og Ane Halsboe-Jørgensen ønsker, at der generelt kommer mere fokus på at nedbringe sexchikane.

- Det er vigtigt, at vi tør tage debatten, og at vi politisk gør vores til at få nedbragt seksuel chikane på arbejdsmarkedet og andre steder. Tallet er alt for højt, siger Lea Wermelin.

- Det er en rigtig vigtig diskussion, og det er også en vigtig diskussion for mændene, der bliver løftet. Jeg tror, der er rigtig mange mænd, der aldrig har skænket det en tanke, at det de siger, kan opfattes seksuelt, siger Ane Halboe-Jørgensen.

FAKTA: Seksuel chikane på Christiansborg 

A4 Arbejdsmiljø har udsendt et spørgeskema til samtlige af Folketingets medlemmer og suppleanter.

Politikerne er blevet stillet en række spørgsmål om arbejdsmiljøet i Folketinget heriblandt følgende:

"Har du oplevet at være udsat for uønsket seksuel opmærksomhed eller seksuel chikane på din arbejdsplads på Christiansborg?"

Svarene fordeler sig således:

Nej, aldrig: 89,8 %
Jeg har fået kommentarer, der har haft en seksuel undertone: 10,2 %
Jeg har oplevet fysiske berøringer og seksuel chikane: 0,0 %

49 folketingspolitikere har svaret. Alle besvarelser er anonyme.