Analyse:

Lidt mangel på arbejdskraft er sundt

25. jan, 15:04
Opsvinget åbner døre for nogle af de mennesker, der normalt har svært ved at få job. En moderat mangel på arbejdskraft kan altså være gavnlig for samfundet og økonomien. Det er værd at huske på i debatten om flaskehalse, anfører cheføkonom fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

 

Et af de helt store emner de seneste par år har været flaskehalse og mangel på arbejdskraft. I det ene nyhedsindslag efter det andet har arbejdsgivere og erhvervsorganisationer meldt om mangel på arbejdskraft. De har advaret om, at opsvinget kunne gå i stå.

Heldigvis kan vi konstatere, at dansk økonomi ikke ramte muren i 2018. Flaskehalse eller ej, så gik opsvinget ikke i stå. Og jobfremgangen i 2018 har været på højde med jobfremgangen i 2017.

Samtidig kan vi glæde os over, at opsvinget har været med til at åbne døre for personer, som ellers har svært ved at komme i arbejde. Når der er gang i hjulene og rift om arbejdskraften, er det lettere for personer på kanten af arbejdsmarkedet at vinde fodfæste på arbejdsmarkedet. Heri ligger der en vigtig pointe, som er værd at huske på, når man diskuterer flaskehalse, men som desværre alt for ofte glemmes i debatten.

At opsvinget er kommet personer på kanten af arbejdsmarkedet til gode kan blandt andet ses i beskæftigelsen for ikke-vestlige indvandrere. Omkring 1/3 af den samlede jobfremgang siden opsvingets begyndelse kan henføres til indvandrere med ikke-vestlig baggrund.

Samlet er fuldtidsbeskæftigelsen for ikke-vestlige indvandrere vokset med næsten 36.400 personer fra august 2013 til august 2018.  

Pæn fremgang for indvandrere

Væksten i beskæftigelsen for ikke-vestlige indvandrere skal blandt andet ses i lyset af, at antallet af ikke-vestlige indvandrere er vokset siden 2013. Det er dog langt fra hele forklaringen.

Der har været en fremgang i beskæftigelsen for gruppen på næsten 13.400 fuldtidsbeskæftigede. Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Hvis man samtidig via opkvalificering og en målrettet beskæftigelsesindsats får sikret grupper på kanten af arbejdsmarkedet en varig tilknytning til arbejdsmarkedet, kan gode tider være med til at forbedre strukturerne på arbejdsmarkedet.

Den vedvarende stigning, vi så i beskæftigelsen op gennem 90’erne, skyldtes ikke kun arbejdsmarkedsreformer, men skyldtes også de overvejende gode konjunkturer, som vi oplevede op gennem 90’erne, og at man forbedrede beskæftigelsesindsatsen for de arbejdsløse. Det kunststykke skal vi forsøge at gentage. Derfor skal vi ikke lade os gribe af panik, når arbejdsgiverne råber flaskehalse, men bruge tiderne til at få alle med. 

Kontakt
Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser