- Man bliver hurtigt svag, når man møder systemet. Selv den stærkeste borger kan hurtigt blive svag, når man bliver marginaliseret, stigmatiseret og mistænkt, sådan som det foregår i dag mange steder, siger han. Foto: Privat.

Læge: Jobcentre gør mennesker syge

21. maj, 14:46
Det er alt for svært at få førtidspension i dag, og førtidspensionsloven fratager borgerne deres rettigheder.

Jobcenteret er med til at gøre folk endnu mere syge, når borgere forgæves kæmper en vej tilbage til arbejdsmarkedet. Det mener  Anders Beich, der er praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.

"Hvis et samfund skal kendes på, hvordan det behandler sine svageste, så får Danmark, vores levestandard og velstand taget i betragtning, dumpekarakter", skriver han i en kronik i Jyllands-Posten

Anders Beich forklarer til A4 Nu, at der er flere problemer med den måde, borgere i dag får tilkendt førtidspension. 

- Det enkelte menneske har ingen rettigheder. Førtidspensionsreformen fratog folk magten over deres eget liv, lyder det fra Anders Beich.

Ifølge ham var intentionen med loven muligvis, at folk skulle have færre rettigheder, men måden det er sket på er højst kritisabel.

- Formålet, at ingen unødigt skulle have førtidspension var måske fint nok, men midlet man tog i brug var at at give kommunerne for stor magt, siger han.

Sagsbehandlere leger læger

- Man bliver hurtigt svag, når man møder systemet. Selv den stærkeste borger kan hurtigt blive svag, når man bliver marginaliseret, stigmatiseret og mistænkt, sådan som det foregår i dag mange steder, siger Anders Beich.

Han mener, at der i dag er skabt et system, som er blevet umenneskeligt. Dem der i virkeligheden har brug for førtidspensionen, de får alt for svært ved at få den.

- Engang oplevede jeg, at en sagsbehandler foreslog en anden behandling og terapi til min patient. Det har sagsbehandlerne slet ikke kompetencer til at vurdere, siger han. 

Der er ifølge ham ikke længere nogen grænse mellem, hvad der er lægelig vurdering, og hvad der er en social vurdering.

Grænserne er blevet for flydende, og de sundhedsmæssige vurderinger tages ikke alvorligt
Anders Beich, praktiserende læge

Det er borgerne, det går ud over, og på landets jobcentre bliver borgerne konstant presset til noget, som de har lægelig dokumentation for, at de ikke er i stand til at klare. 

- Det viser, at man har lavet en lov, der giver kommunen og sagsbehandleren for meget magt, når jobcentret blander sig i eller tilsidesætter sundhedsfaglig dokumentation uden videre, siger Anders Beich.

Opråb til politikerne 

Han opfordrer politikerne til at træde i karakter til det forestående valg. Det kan ikke længere være en så langtrukken og tidskrævende proces at få behandlet sin sag på jobcenteret. 

I dag er der ingen grænse for, hvor længe man kan have mennesker gående i et system, hvor det kun handler om at træne dem i forhold til deres arbejdsevne. Også selvom denne fra lægernes side af er vurderet til at være nedsat. Sådan lyder bekymringen fra den praktiserende læge.

Der lyder en helt klar opfordring fra ham til landets folkevalgte:

- Borgeren skal ikke selv have lov til at bestemme, om de kan få førtidspension, men når man har prøvet alt, så kan man ikke blive ved med at starte forfra, siger Anders Beich.

Kontakt
Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser