Problemerne med integration mærkes i den almene boligsektor og de mindre ressourcestærke kommuner. De rigeste dele af Danmark går simpelthen fri, påpeger Kristian Thorup i ny debatbog. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Opråb til venstrefløjen:

Kære venstrefløj, forstå nu at udlændingepolitik er klassekamp

24. okt 2018
Venstrefløjen har endnu ikke forstået, at udlændingepolitik også er en kamp mellem forskellige samfundsgrupper. Derfor har Dansk Folkeparti fået så godt fat i arbejderne. Det vurderer Kristian Thorup, der er aktuel med bogen Populismens klassekamp.

 

Ved folketingsvalget i 1990 stemte 71 procent af arbejderne på Socialdemokratiet, SF eller Enhedslisten. Ved det seneste valg stemte et flertal af arbejderne på blå partier - med Dansk Folkeparti som det næststørste arbejderparti.

Læs også: Arbejderklassen, der blev pist væk

Men hvordan kan det være, at et parti på højrefløjen, der har lagt stemmer til afskaffelsen af efterlønnen og forkortelse af dagpengeperioden, kan blive et populært valg blandt arbejdere?

I en ny bog, 'Populismens klassekamp', kommer Kristian Thorup med sit bud:

Fordi venstrefløjen svigtede, da den glemte, at udlændingepolitik også er klassekamp.

Indvandring er med til at presse løn- og arbejdsvilkår for mange ufaglærte og faglærte arbejdere. Det er dele af den højtuddannede venstrefløj blinde over for, lyder påstanden fra Kristian Thorup i ny debatbog om venstrefløjen og udlændingepolitikken.

Kristian Thorup er cand.soc. i filosofi og socialvidenskab og har med bogen sat sig for at undersøge, hvorfor der er opstået en kløft mellem de partier, der har deres udspring i arbejderbevægelsen, og rigtig mange arbejdere.

Regningen fordeles ikke fair

Konklusionen er klar: Den sociale blindhed i forbindelse med udlændingepolitikken på dele af venstrefløjen er hovedårsagen til, at mange arbejdere drager politiske konsekvenser, lyder analysen fra Kristian Thorup:

»Det er de klare klasseperspektiver, som store dele af venstrefløjen - særligt mange af de højtuddannede - ikke ser. Og så vælger mange arbejdere Dansk Folkeparti, fordi det parti trods alt taler åbent om problemerne. Det handler ikke om racisme, men om frygt for at miste jobbet - eller frustration over et velfærdssamfund under pres.«

Hvor opstår der integrationsproblemer? De rigeste dele af Danmark går simpelthen fri. Kristian Thorup, forfatter

Flere arbejdere i politik

Kristian Thorup mener en del af løsningen er, at partiernes folketingsmedlemmer og kandidater i højere grad skal udgøres af ufaglærte og faglærte arbejdere.

»Hvis der stort set kun er højtuddannede på stemmesedlerne og i tv-debatterne, kan arbejdervælgerne ikke spejle sig i de partier, som har deres udspring i arbejderbevægelsen.«

Og så mener Kristian Thorup, at man internt på venstrefløjen skal holde op med at benægte, at der er et problem med social blindhed:

»Enhedslistens Pernille Skipper udtalte for eksempel, at hun ikke er en del af eliten. Det er problematisk, hvis man ikke kan se, at man som ressourcestærk akademiker med stærkt netværk og en priviligeret adgang til pressen har nogle muligheder som almindelige mennesker ikke har. Det afslører en social blindhed.«

Hvad hvis nu konflikten er blevet så dyb, at venstrefløjen ikke både kan rumme de veluddannede vælgere med høje indkomster og de almindelige arbejdervælgere?

»Sådan er det stort set allerede. Men hvis man vil tale om lighed i samfundet, så kan man ikke have så stor en social blindhed, som mange af de veluddannede på venstrefløjen har, når det kommer til udlændingepolitik. Lighed og socialisme fungerer ikke, hvis det udelukkende er et velgørenhedsprojekt fra en elite i toppen af samfundet. Det er en nødvendighed, at arbejderklassen er en del af den kamp.«

Socialdemokratiets nye linje

Socialdemokratiet har de senere år flyttet sig på udlændingepolitikken. Ifølge Kristian Thorup er det positivt, at man nu tager hånd om mange af de problemer, som man oplever i for eksempel udsatte boligområder og fuldt ud erkender, at antallet af udlændinge har en betydning for vellykket integration.

Men begejstringen er ikke udelt:

»Jeg synes, at socialdemokraterne går meget langt, når de vil stoppe for kvoteflygtninge og indføre brugerbetaling for tolke. De risikerer at gå fra én utroværdig position, hvor de nægtede at konfrontere problemerne, til en ny utroværdig position, som kun handler om at positionere sig taktisk i forhold til Dansk Folkeparti.«

Men hvad skal socialdemokraterne gøre?

»De skal præsentere fornuftige socialdemokratiske standpunkter, hvor der er fokus på at fordele indvandringens udfordringer mere retfærdigt. Og samtidig turde være blødere end Dansk Folkeparti på spørgsmål som kvoteflygtninge,« siger Kristian Thorup.

Han understreger, at det er helt fair, at venstrefløjen og de radikale har en anden tilgang til for eksempel asylpolitikken:

»Jeg har respekt for, at man siger: 'Vi vil åbne op for mange flere flygtninge af humanistiske grunde'. Men så skal man åbent indrømme, at det så samtidig har nogle konsekvenser for de dårligst stillede. Jeg har ikke respekt for, at man lader som om problemerne med indvandring og det sociale perspektiv slet ikke eksisterer.«

Mange af Dansk Folkepartis arbejdervælgere har stemt på partiet ved rigtig mange valg. Tror du på, de kan vindes tilbage?

»Det bliver super svært. Men det lykkedes Bernie Sanders og Jeremy Corbyn (i henholdsvis USA og Storbritannien, red.) at appellere til de vælgergrupper ved at fremføre helt traditionelle socialdemokratiske standpunkter. Så hvorfor ikke i Danmark?«

'Populismens klassekamp - om udlændingepolitikken og venstrefløjens tabte arbejdervælgere' udkommer på forlaget Frydenlund den 25. oktober 2018.

Kontakt
Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser