»Det er jo vildt, at man hellere vil bruge penge på at vise folk, at man ikke stoler på dem, end på kurser og uddannelser, der bringer dem tættere på et job,« siger Peder Bæk. Foto: Thomas Bro Sæhl/Ugebrevet A4.

Et dødt oprør? :

Jeg har mistet troen på, at systemet for ledige nogensinde bliver bedre. Desværre.

19. okt 2018
For otte år siden stiftede murerarbejdsmand Peder Bæk bevægelsen Behandl Os Ordentligt med et mål at sikre ledige en anstændig hjælp. I dag mener han, at det er urealistisk, at systemet nogensinde kan ændres til det bedre. Når folk møder op på jobcentret, handler det jo mest af alt om at gøre den tid, de bruger der, så træls som overhovedet muligt.

 

»Man bruger jo en model, der minder om den, man ser i afrikanske fængsler, hvor tre-fire procent bliver tortureret, så de kan gå ud og fortælle de andre, at det er et rigtigt slemt sted at havne.«

Dommen - over hvad der foregår i jobcentrene og i systemet for ledige som sådan -  er hård fra den 63-årige, tidligere murerarbejdsmand, Peder Bæk. Han er en af initiativtagerne bag græsrodsbevægelsen Behandl Os Ordentligt

Man sætter folk til at rykke rundt på deres CV i otte timer i træk, eller sender dem i aktivering i en virksomhed, hvor de ikke har en kinamands chance for at få et normalt job. Peder Bæk, murerarbejdsmand og stifter af Behandl Os Ordentligt

Bevægelsen har eksisteret siden 2010, og opstod som en protest blandt ledige, der følte sig mistænkeliggjort og oversete af sagsbehandlere og jobcentre. 

Peder Bæk har været været med fra starten, og selvom foreningen tidligere i år kunne fejre otte års fødselsdag, ser han ikke, at meget er ændret til det bedre. 

»Når folk møder op på jobcentret i dag, handler det jo mest af alt om at gøre den tid, de bruger der, så træls som overhovedet muligt. Ikke om at klæde dem på til rent faktisk at finde et job,« siger Peder Bæk.

»Man sætter folk til at rykke rundt på deres CV i otte timer i træk, eller sender dem i aktivering i en virksomhed, hvor de ikke har en kinamands chance for at få et normalt job. For det er for dyrt at give dem uddannelse, så de kan få de kompetencer, som de har egentlig har brug for,« tilføjer han.

Stoler ikke på ledige

Som murerarbejdsmand fortæller Peder Bæk, at han aldrig har haft svært ved at finde arbejde. Derfor mener han også, at han er »sluppet billigt« i forhold til mange andre ledige. 

»Jeg har jo kun været udsat for de her ting i meget kort tid, for eksempel hvis byggepladserne har været lukket ned på grund af frosten. Men der er folk, der sidder fast i systemet i årevis, og det gør dem syge og ensomme,« siger Peder Bæk. 

Bag om Behandl Os Ordentligt

Peder Bæk besluttede sig for at stifte Behandl Os Ordentligt i 2010 efter en vinter, hvor han selv oplevede et af landets jobcentre indefra. 

Her blev han sat til at skrive ansøgning efter ansøgning, selvom alle de job, han var kvalificeret til, var lukket ned på grund af frosten. 

Og hvis ikke han klikkede tit nok ind på og opdaterede sit CV på jobnet.dk, fik han breve med trusler om, at hans dagpenge blev taget fra ham. 

Da foråret kom, var han hurtigt i arbejde igen, men oplevelsen på jobcentret havde sat sig i ham. 

»Filmen knækkede sgu for mig. Jeg har aldrig haft svært ved at få job, så jeg kunne bare have vendt ryggen til. Men jeg kunne ikke tåle tanken om, at andre blev udsat for de her ting. Jeg blev nødt til at gøre noget,« siger Peder Bæk.

Du kan finde mere info om Behandl Os Ordentligt på deres hjemmeside.


Hans egne erfaringer og arbejdet med andre ledige i Behandl Os Ordentligt har gjort én ting klart for Peder Bæk:

Arbejdet på landets jobcentre handler i alt for høj grad om at kontrollere de ledige.

»Her i Skive (Nordvestjylland, red.) kræver man, at de ledige skal møde op til kontrol hos en sygeplejerske, hvis de melder sig syge. Det er jo vildt, at man hellere vil bruge penge på at vise folk, at man ikke stoler på dem, end på kurser og uddannelser, der bringer dem tættere på et job,« siger Peder Bæk.

Han henviser til, at jobcentret i Skive Kommune i januar sendte et brev ud til kommunens ledige om, at de skulle møde op på byens sundhedshus til et tjek, hvis de meldte sig syge fra en samtale på jobcentret. 

Skive Kommune har senere meldt ud, at brevet var "en fejl". 

Samtidig mener Peder Bæk også, at der er en lang række eksempler på, at sagsbehandlere tænker alt for meget på, hvordan de kan spare kommunekassen penge.

»Når folk hører om, at sagsbehandlere får bonusser for at smide folk ud af dagpengesystemet, og samtidig får at vide - at der er ikke råd til, at de kan tage et truckkørekort, selv om det måske er lige netop det, de mangler for at komme i arbejde - er det jo klart, at de mister troen på, at systemet rent faktisk vil dem noget godt.«

Burde ikke være sådan 

I dag arbejder de frivillige i Behandl Os Ordentligt primært med at yde juridisk hjælp og moralsk støtte til ledige, der er faret vild i beskæftigelsessystemet.

Bevægelsen hjælper blandt andet med at forklare beskæftigelseslovens ofte snørklede regler, og tilbyder også en såkaldt bisidder-tjeneste, hvor pårørende og venner til ledige kan forberede sig på samtaler med kommunens sagsbehandlere. 

Behandl Os Ordentligt har ikke officielle medlemstal, men over 10.000 danskere er medlemmer af bevægelsens grupper på Facebook.

Her diskuterer medlemmerne deres problemer med beskæftigelsessystemet og kommer med råd til hinanden.

Ifølge Peder Bæk modtager knap 40.000 danskere bevægelsens nyhedsbrev, der udkommer en gang om måneden. 

Han modtager også flere og flere mails fra borgere, der søger hjælp hos ham eller en af bevægelsens andre frivillige, der både tæller jurister og tidligere socialrådgivere. 

»Jeg er overrasket over, at så mange har brug for vores hjælp. Det burde jo ikke være sådan i et land som Danmark.«

Jeg kender ledige her i Skive, der først bevæger sig uden for en dør ved fyraftenstid, fordi de skammer sig over at vise, at de ikke har noget job. Peder Bæk, murerarbejdsmand og stifter af Behandl Os Ordentligt

'Det er fand'me synd'

Man tænker umiddelbart, at de gode økonomiske tider betyder, at der er meget lidt at lave i en forening, der arbejder for lediges rettigheder. 

Flere og flere virksomheder leder efter hænder og hoveder i en grad, så det næsten kan virke som en bedrift at holde sig ude af arbejdsmarkedet.

Alligevel fastholder Peder Bæk, at der stadig er ledige danskere, som bestemt ikke har fået det nemmere, selvom samfundet omkring dem har sluppet krisebremsen og drøner afsted i fuld fart. 

»De ledige, der er tilbage nu, er ikke de stærke eller dem, der kan klare sig selv. For de har jo fundet et job. Det er dem, der i lang tid har været for syge til at arbejde, eller som ikke har overskuddet til at gå ind og arbejde 37 timer om ugen med det samme,« siger Peder Bæk.

Derfor er han også trist over, at regeringen fra januar vil spare 870 millioner kroner på kommunernes arbejde med at opkvalificere, vejlede og stille mentorer til rådighed for ledige. 

Flere arbejdsmarkedsforskere mener, at det vil få landets kommuner  til at investere mindre i de grupper, der er allerlængst fra arbejdsmarkedet. 

»De her mennesker kræver måske lidt mere uddannelse eller en person, der kan hjælpe dem i den rigtige retning. Men det gider man ikke ofre på dem, og det synes jeg fand'me er synd.«

De lediges oprør 

Siden Behandl Os Ordentligt blev stiftet i 2010 er der på Facebook opstået en lang række lignende netværk for personer, der er ramt af arbejdsløshed og andre sociale problemer. 

Blandt de største grupper er Jobcentrets Ofre og Behandle Mig Ordentligt (der ikke har noget med Behandl Os Ordentligt at gøre), der tilsammen har over 35.000 medlemmer. 

I Facebook-grupperne deler ledige sygehistorier og frustrationer over beskæftigelsessystemet og kommer med gode råd til hinanden. 

Peder Bæk forstår godt, hvorfor mange ledige drages mod grupperne. 

»Jeg kender ledige her i Skive, der først bevæger sig uden for en dør ved fyraftenstid, fordi de skammer sig over at vise, at de ikke har noget job. Man skal ikke undervurdere den ensomhed og afmagt, som arbejdsløshed bringer med sig,« siger Peder Bæk. 

»Jeg tror, at mange søger et fællesskab i de her grupper, som de ikke har i hverdagen,« tilføjer han.

Nytter ikke at svine folk til

Peder Bæk glæder sig over, at flere og flere ledige bruger sociale medier til at tale højt om deres problemer.

Men han er han også bekymret over, at tonen i Facebook-grupperne ofte drejer over i deciderede personangreb og hetz mod politikere. 

I gruppen Jobcentrets Ofre handler mange opslag ofte om utilfredshed med enkelte politikere.

»Jeg tror simpelthen ikke på, at det nytter noget at svine andre til. Heller ikke dem, man er dybt uenige med. Vi har altid forsøgt at komme med forslag til, hvordan man løser problemerne, selvom det er svært,« siger Peder Bæk.

Han fremhæver særligt et afsnit af DR-programmet Debatten som noget, der »fik det til at løbe koldt ned af ryggen på ham«. 

Her stillede Kim Madsen, der er formand for Jobcentrets Ofre, op i en debat med blandt andre Liberal Alliances beskæftigelsesordfører Laura Lindahl.

I programmet beskyldte hun flere gange Kim Madsen for at overdrive den gigtsygdom, der de sidste 12 år har holdt ham ude af arbejdsmarkedet.  

»Det var så uværdigt at se på. Og det siger jo alt om det niveau, som samtalen er nået ned på, når en politiker kan stå i bedste sendetid og dømme en mand uden at kende noget som helst til hans situation,« siger Peder Bæk.

Mistet håbet 

Da Peder Bæk stiftede Behandl Os Ordentligt, havde bevægelsen en lang række forslag til, hvordan beskæftigelsessystemet kunne ændres. 

I mange år rejste han og de andre frivillige i Behandl Os Ordentligt land og rige rundt for at holde møder med politikere og åbne deres øjne for de lediges problemer. 

I dag har han opgivet håbet om, at beskæftigelsessystemet for alvor kan ændres til det bedre. 

»Jeg ser ikke særligt mange lyspunkter, desværre. De fleste politikere på Christiansborg er jo enige om, at den bedste løsning er at blive ved med at stramme tommelskruerne på de ledige,« siger Peder Bæk. 

Han tror heller ikke på, at det vil hjælpe, hvis regeringsfarven skifter fra blå til rød efter næste valg, og socialdemokraten Mette Frederiksen bliver statsminister.

»Nu ville hun (Mette Frederiksen, red.) jo ikke mødes med os, sidst de var i regering, så jeg har da heller ikke den store fidus til, at hun vil lytte til de ledige den her gang,« siger Peder Bæk.

Peder Bæk mener ikke, at den nuværende socialdemokratiske statsministerkandidat »slap særligt godt« fra sin tid som beskæftigelsesminister.

»Hun havde chancen for at rette op på fortidens fejl, men jeg synes ærligt talt, at den reform hun lavede, var noget makværk,« siger Peder Bæk.

»Man slap af med spaghettikurserne, men der er jo stadig mange ledige, der bliver drevet rundt i det her cirkus af samtaler og aktivering i en uendelighed.«

Ro på bagsmækken

Selvom Peder Bæk selv har mistet troen på politikerne, fortsætter han arbejdet med at hjælpe ledige, der kommer i klemme i systemet. 

Han har også et håb om, at det lykkes Jobcentrets Ofre og andre netværk for ledige at bruge deres folkelige opbakning til at råbe politikerne op og skabe ændringer. 

Men det kræver, at de stopper med at skændes indbyrdes og hænge politikere ud, som de ikke er enige med, mener Peder Bæk. 

»Fra midten af det danske samfund og op har folk, hvad de skal bruge, og de skal nok sørge for, at det bliver ved med at være sådan.«

»Og så længe vi i bunden bliver med ved med at skændes og slås om den mindste krumme, er de tilfredse, for så er der ro på bagsmækken,« siger han. 

Kontakt
Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser