Måske har statsminister Helle Thorning-Schmidt haft planer om et et EU-job, mener topkilder i hendes parti. Foto: Bart Maat, Polfoto

ANALYSE:

Helles plan: Ro, rød finanslov og blå angreb

24. apr 2014
Hvis Helle ThorningSchmidt har haft tanker om at forsvinde til en EUpost, er drømmen død nu. Det mener centrale socialdemokratiske topkilder. I stedet er der lagt en masterplan, som indledes allerede i næste uge. Men vejen mod et genvalg er fuld af farer og nærmest uovervindelige udfordringer.

I flere måneder har det svirret med rygter om, at statsminister Helle Thorning-Schmidt var på vej til en toppost i EU.  Kilder i den absolutte socialdemokratiske top siger i dag, at der måske nok har været noget om snakken, men at flere begivenheder betyder, at de nu er overbeviste om, at Helle Thorning fortsat står i spidsen for Socialdemokraterne ved næste folketingsvalg.

Kilderne fastslår endvidere, at der er lagt en udførlig strategi for, hvordan det næste års tid skal forløbe

Men selvom det allermest sandsynlige scenarie, ifølge de centrale socialdemokratiske topkilder er, at Helle Thorning-Schmidt når at fejre 10 år i spidsen for Socialdemokraterne i april næste år, er der mange faldgruber og ubekendte, der kan ændre på den masterplan, som nu ligger, anfører de.

Den socialdemokratiske masterplan skal, ifølge kilderne, skabe ro og gejst i baglandet, generobre vælgerne på baggrund af en rød finanslov og angribe blå blok for ufinansierede velfærdsløfter.

A4 forsøger her på baggrund af en række lange interviews med kilder fra Socialdemokraternes inderkreds, at zoome ind på den masterplan, som Socialdemokraternes top lige nu arbejder efter.  Og hvor farerne ligger.

Vendepunktet i Svendborg

Da små hundrede kredsformænd og topsocialdemokrater troppede op til krisemøde i Svendborg fredag 4. april, var der både opgivelse og panikstemning. Et par håndfulde kredsformænd havde underløbet deres formand i medierne. Meningsmålinger lavere end Dansk Folkepartis var et mareridt.  Bogen ”Den Hemmelige Socialdemokrat” og kaffe-krige mellem venstrefløj og højrefløj i folketingsgruppen gjorde kun ondt værre.

Sådan ser Helles kalender ud
Sådan ser Helles kalender ud

Kilde: Ugebrevet A4 på baggrund af samtaler med socialdemokratiske kilder på Christiansborg.

Men hvor Svendborg-mødet kunne have været begyndelsen til enden for Helle Thorning-Schmidt, blev det i stedet indledningen til en ny begyndelse, mener A4’s kilder, der tilhører alle fløje hos Socialdemokraterne.

»Svendborg-mødet markerede et vendepunkt, fordi mange i baglandet gav udtryk for forargelse over, hvordan den valgte formand blev undergravet systematisk af utilfredse socialdemokrater,« siger en kilde.

En anden udtrykker det sådan:

»Vi skal holde det beskidte vasketøj inden døre.  Helle Thorning fik opbakning og dermed ny luft i Svendborg, og der gik også en prås op for mange om, at hvis vi ikke rykker sammen, skader vi os selv både nu og på lang sigt«.

Ingen exit til Bruxelles

Op til krisemødet i Svendborg var der vedholdende spekulationer, og for nogens vedkommende hede drømme om, at Helle Thorning-Schmidt jagtede et topjob i EU. Som kommissionsformand, præsident eller måske udenrigsminister.

Men samtlige kilder afviser, at Helle Thorning i dag har lyst til at pakke kufferten og satse på en karriere i Bruxelles. Flere kilder vurderer, at hun aldrig har gået efter en af de fem største poster i EU.

Andre kilder påpeger, at statsministeren måske nok har haft ideen men også har læst skriften på væggen og erkendt, at det er politisk urealistisk, at hun skulle få en af de store poster. Især efter at Jens Stoltenberg, formand for det norske socialdemokrati, er udpeget som ny NATO-chef, og Finlands konservative statsminister Jyrki Katainen har bebudet, at han satser på en af international post, er det svært at se en dansk socialdemokrat sætte sig på en tung EU-post.

Sandsynligheden for at Helle Thorning i stedet udpeger sig selv som Danmarks næste EU-kommissær og dermed laver et ærefuldt exit fra dansk politik, regnes også for helt usandsynligt af samtlige kilder. Det vil være et skridt nedad i det politiske hierarki, anfører en.  Det har aldrig været planen, udtrykker en anden.

»For hendes egen skyld og for partiets skyld, synes jeg, at hun skal finde på noget andet. Og det kunne være at tage kommissærposten. Men jeg tror hun bliver. Vi hænger på hende,« som en tredje kilde udtrykker det.

Bødskov ny kommissær

På Christiansborg har der i de seneste måneder også cirkuleret rygter om, at den radikale partileder Margrethe Vestager skulle have ambitioner om at sætte sig på kommissærposten. Men flere kilder mener ikke, at rygterne har hold i virkeligheden. For det første har Vestager ikke lyst, vurderer de, og for det andet ligger det i kortene, at kommissærposten skal gå til det største regeringsparti.  Skulle posten alligevel havne hos de radikale, ville det utvivlsomt koste en ministerpost. Og det har Vestager slet ikke lyst til, fremfører en kilde.

Den danske EU-kommissær Connie Hedegaards afløser kunne derimod meget vel blive tidligere justitsminister Morten Bødskov, vurderer kilderne.

»Han er ubestrideligt kvalificeret,« lyder en kommentar.  Mens andre hæfter sig ved, at Morten Bødskov som en af de ganske få i Helles politiske netværk har været superloyal i tykt og tyndt.  Med andre ord skylder hun sin tro væbner en tjeneste.

At pilen kan pege på Bødskov skyldes også, at Thorning dermed slipper for endnu en ministerrokade. Efter SF’s udtræden af regeringen er det nye ministerhold begyndt at fungere ganske godt og sammentømret, ligesom flere ministre ligefrem er blevet populære og dermed kan trække stemmer i en valgkamp. Og hvorfor rode sig ud i endnu en ministerrokade, fordi man udpeger en minister til kommissærposten, spørger en kilde.

Morten Bødskov er kildernes bedste bud lige nu, men også tidligere fødevareminister Mette Gjerskov nævnes som en mulighed.

Lægger arm med vælgerflugten

Summa summarum mener A4’s kilder, at Helle Thorning ikke vælger flugten til EU, men bliver hjemme for at lægge arm med den allerstørste udfordring hun har – nemlig vælgerflugten.

Hvis der var folketingsvalg i dag, ville ikke en gang hver femte dansker sætte kryds ved Socialdemokraterne. Og det gamle arbejderparti ville blive overhalet af både Dansk Folkeparti og Venstre.

I dele af det socialdemokratiske bagland er der tre forklaringer på det – og de hedder Helle Thorning-Schmidt, Bjarne Corydon og Margrethe Vestager. Hvad enten det er retfærdigt eller ej, betragtes de som de blå skurke, der har skræmt vælgerne væk og over i skødet på Kristian Thulesen Dahl og Lars Løkke Rasmussen.

Analysen hos nogen er derfor, at Helle Thorning og Bjarne Corydon må væk, for at få vælgerne tilbage. Hos andre er analysen, at det godt kan lade sig gøre at genvinde vælgernes tillid, og især nu, hvor de mener, at der er skabt økonomisk råderum til at føre »klassisk socialdemokratisk politik«.

»Det bliver op ad bakke for os. Det kan enhver jo se. Reformkursen var rigtig og nødvendig, men nu er der plads til og behov for, at vi stærkere får vist, at socialdemokratisk politik er mere end at have orden i økonomien. Det ved Helle godt,« påpeger en kilde.

Kampdag bliver ikke en jubelrejse rundt i landet

Lige nu er blikket stift rettet mod arbejdernes internationale kampdag på torsdag 1. maj. Her skal partiformanden være hovedtaler i Fælledparken i København, og allerede nu er der bebudet fløjtekoncerter for at sabotere statsministerens tale. Men statsministeren tropper ifølge kilderne op for at signalere, at hun tager tyren ved hornene og ikke løber af pladsen på grund af lidt modstand.

Ifølge kilder er regeringens vækstplan præsenteret inden 1. maj, og dermed vil partilederen formentlig aflevere budskabet om, at der er nye arbejdspladser på vej. Der er fortsat usikkerhed om, hvornår regeringens beskæftigelsesudspil præsenteres, men kilder peger på, at begge udspil kan komme snublende oven i hinanden i næste uge og dermed give ikke bare statsministeren men alle de socialdemokratiske ministre og folketingsmedlemmer et godt afsæt for socialdemokratiske budskaber i deres 1. maj taler.

Fløjtende protester eller ej, så opfatter socialdemokraterne, at denne 1. maj ikke er så stor en udfordring som sidste år, hvor bagtæppet for buh-korene var en lærerkonflikt og tusindvis af dagpengemodtagere, der mistede deres dagpenge.

»Selvom vi er forberedt på tærsk for Dong-sagen og kritik af løftebrud, så er stemningen mere rolig i år,« siger en kilde.

»Men vi forventer ikke, at det bliver en jubelrejse rundt i det danske land,« noterer en kilde lidt ironisk.

Parlamentsvalg skal give ro på bagsmækken

Når 1. maj-talerne er overstået, begynder valgkampen til Europa-parlamentsvalget for alvor. Ved seneste parlamentsvalg fik Socialdemokraterne fire ud af 13 danske pladser i Parlamentet.  Håbet denne gang er igen fire, men det realistiske er tre, vurderer kilderne samstemmende.  To pladser vil være et nederlag også for partiformanden og kan igen fremkalde en farlig undergangsstemning lokalt, påpeger flere kilder.

Men lykkes det at få tre eller fire pladser i Europa-Parlamentet, giver det ro på bagsmækken. Og netop ro hos frustrerede kredsformænd, uregerlige borgmestre og folketingsmedlemmer, der frygter ikke at blive genvalgt, er helt afgørende for statsministeren det næste halve år, fremfører kilderne.

Ro, rød finanslov og kanonsalver mod blå blok

I korte træk handler Helle Thornings plan nemlig om at skaffe sig arbejdsro til at kunne tale socialdemokratisk politik og samtidig gå til angreb på blå blok.

Uden ro på de interne linjer vil det ikke lykkes at genvinde vælgernes tillid på den forventeligt rød-grønne finanslovsforslag med appel til SF og Enhedslisten, der fremlægges allerede i august. Et finanslovsforslag, som, A4’s kilder mener, vil give SR-regeringen en ny fortælling om job, vækst og velfærd – at regeringen bygger et Danmark med både sund økonomi og velfærd for alle.

Til efteråret skal skytset også rettes hårdt mod blå blok. De første kanoner er allerede affyret.  Partiets politiske ordfører, Maja Panduro, gik i clinch med Dansk Folkeparti i denne uge og angreb Kristian Thulesen Dahl for at have lovet ufinansierede gaver for 155 milliarder kroner til vælgerne.

»Vi skal i højere grad udstille, hvor uenige de er i blå blok, og hvordan deres politik slet ikke hænger sammen. Det er jo ikke fordi vi står overfor et troværdigt politisk alternativ, og Lars Løkke er ramponeret,« mener en kilde.

»Dansk Folkeparti er bund-utroværdige på den økonomiske politik, og de borgerlige partier vil hver deres vej. Hele forløbet omkring finanslovsforhandlingerne skal bruges til at udstille det. Vi skal have en hårdere kant til både Venstre og Dansk Folkeparti,« anfører en anden kilde.

Yderligere en central kilde peger på, at hvis det lykkes at slippe for internt fnidder og samtidig præsentere et vækstudspil, en beskæftigelsesreform og et finanslovsforslag, der i hele sin kerne er socialdemokratisk, kan vejen banes for, at vælgerne langsomt vender tilbage.

Lørdag 20. september bliver knald eller fald

Og samtlige kilder peger på, at det mest afgørende for Helle Thorning-Schmidt er, at meningsmålingerne er vendt, når hun går på talerstolen på partiets kongres i Aalborg 20. – 21. september.  Det bliver Helle Thornings sværeste og vigtigste tale overhovedet i hele 2014, for her vil hun stå ansigt til ansigt med en kongres, hvor mange har mistet troen på, at hun kan vende skuden.

Det er hendes chance for at skabe gejst og overbevise baglandet om, at Socialdemokraterne kan vinde folketingsvalget, der helt sikkert kommer inden næste partikongres.

»Det vil have stor psykologisk betydning om meningsmålingerne ligger på 16 – 17 procent – eller på 20 procent med mulighed for at stige,« udtrykker en kilde.

Med til historien hører, at ærkerivalen Dansk Folkeparti holder årsmøde samme weekend, og det vil være en katastrofe, hvis Kristian Thulesen Dahl kan sole sig i langt bedre meningsmålingerne end liste A på det tidspunkt.

En anden kilde fastslår, at der uundgåeligt vil være knurren fra talerstolen, men det vil næppe udvikle sig til egentlige tærsk eller revolte.  De delegerede vil vide, at folketingsvalget rykker tættere på, og derfor vil man demonstrere sammenhold. Nogle vil klappe høfligt og mekanisk, men andre vil gøre det helhjertet, anfører kilden.

Andre partifæller joker allerede med, at de vil befinde sig i baren, når deres partiformand går på talerstolen i Aalborg.  Nogle siger lige ud, at de ikke orker at se på, at ’hun trækker tudekortet’ som sidste år, hvor Helle Thorning-Schmidt blev mødt af stående bifald efter flere måneders nedtur.

Helle Thornings kongrestale bliver simpelt hen testen på, om hun får størstedelen af sit bagland og sine græsrødder med sig i en ualmindelig svær valgkamp, fremhæver en kilde.

Risiko for alles kamp mod alle

Hvis meningsmålingerne ikke begynder at vende op af i det tidlige efterår, tør ingen spå om den interne ballade, det kan udvikle sig til. Med Socialdemokraternes dårlige målinger er der udsigt til et blodbad i den socialdemokratiske folketingsgruppe, og mindst ti – tolv gruppemedlemmer ville ryge ud af Folketinget, hvis der var valg i dag.

»Hvis målingerne ligger så lavt i efteråret, vil mange folketingsmedlemmer være ligeglade med formanden og i langt større grad end tidligere markere deres egne synspunkter i kampen for at blive genvalgt,« noterer en kilde.

Alles kamp mod alle – og for manges vedkommende mod partiformanden – vil være et mareridt, påpeger flere. Derfor håber flere topsocialdemokrater på tværs af de tre kaffeklubber, at mere ustyrlige gruppemedlemmer giver sig selv mundkurv på.

»Uanset hvem der bliver den næste formand, er der ingen der har en interesse i at skabe yderligere intern uro, fordi prisen er, at vi kommer endnu længere ned i målingerne,« fremfører en topsocialdemokrat.

Kronprinsessen lever livet farligt

Holder Helle Thornings nuværende masterplan står hun i spidsen for Socialdemokraterne, når de møder vælgerne ved et folketingsvalg, der ifølge kilderne sandsynligvis kommer i maj eller juni 2015. Det vil være for risikabelt at vente med valget til efter sommerferien i 2015, fordi det bliver en lang slidsom valgkamp, anfører de. Med et valg i foråret håber S og R ifølge kilderne, at en velfærdsfinanslov har bundfældet sig i vælgerne, at opsvinget er kommet og blå blok er begyndt at smuldre.

Hvad der sker efter et folketingsvalg, ved ingen, for alt afhænger selvfølgelig af valgresultatet. Men allerede nu er det tydeligt, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen er favorit til at overtage posten, hvis Thorning selv går eller bliver gået.

Beskæftigelsesministeren har bred og stærk opbakning i folketingsgruppen og i baglandet, og får statsministeren en tagsten i hovedet i morgenen, er der ingen tvivl om, at Mette Frederiksen overtager, påpeger flere kilder. Men flere kilder udtrykker også bekymring for, om Mette Frederiksen kan trække stemmer hen over midten, ligesom flere anfører, at forholdet mellem Radikale og Mette Frederiksen »ikke er helt harmonisk«.

Nogle oplever, at beskæftigelsesministeren har lidt for travlt med at positionere sig og dermed undergrave Helle Thornings autoritet.  Når Mette Frederiksen i et interview med Børsen torsdag udtaler, at S-krisen kunne skyldes, at danskerne har ret, og om der var noget der kunne gøres bedre og klogere, vækker det intern harme. For selvom interviewet var gennemført flere uger før påske, opleves det som et usmart frontalangreb på statsministeriet.

Interviewet kommer ifølge flere kilder meget på tværs af den ro, der er skabt efter Svendborg-mødet, og efter at Socialdemokraterne og Radikale så sent som tirsdag aften i denne uge holdt et fælles gruppemøde, hvor man forpligtede hinanden på at skabe ro i egne rækker og begynde at tale politisk indhold og angribe de andre.

Kold luft mellem Helle og Mette

De to kvinder i toppen af det gamle arbejderparti har et køligt og anspændt forhold, fremfører flere kilder.

»Der er ikke nogen stor gensidig tillid mellem dem,« fastslår en kilde slet og ret.

Lige så anstrengt som Radikale ifølge kilderne har det med Mette Frederiksen, lige så godt har partiet det tilsyneladende med Bjarne Corydon. Men hvis Margrethe Vestager gør sig forhåbninger om, at han kan blive Socialdemokraternes næste formand, må hun ifølge flere kilder tro om igen.

»Han kan trække stemmer hen over midten, men han står meget svagt i det socialdemokratiske bagland og folketingsgruppe,« lyder det fra en kilde.

Vurderingen fra flere kilder er da også, at Bjarne Corydon ikke vil lægge billet ind på formandsposten.

Fighter-egenskaber giver respekt

En ting kan de fleste kilder blive enige om: Det de betegner som »hetz« mod Helle Thorning-Sshmidt er i mange tilfælde kammet over i det uanstændige. Dertil kommer, at politiske venner og fjender er imponerede over, at statsministeren fighter videre.

»Mange var bukket under for det kolossale pres, hun har været udsat for. Men det er måske Helle Thornings stærkeste kort, at hun er en fighter,« siger en kilde.

Andre kilder trækker vejret dybt og ærgrer sig over, at Helle Thorning ikke stikker halen mellem benene.

»Meningsmålingerne ligger dårligt. Det er klart at det vil kræve et historisk comeback. Men det kan ikke udelukkes,« siger en kilde.

Kontakt
Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser