På maskinfabrikken KSM Kragelund mellem Horsens og Vejle skal produkterne hele tiden produceres billigere og hurtigere. Foto: KSM Kragelund ApS.

Stressepidemi:

Fire ud af ti firmaer: Stress bliver et endnu større problem

4. jan 2018
Stress bliver en større udfordring i de kommende år. Det siger fire ud af ti firmaer i ny undersøgelse. Stressekspert taler dunder: Virksomhederne bliver nødt til at indrette sig, så ansatte ikke går ned med stress. Også selvom det går ud over deres indtjening.

 

»Konkurrencen er blevet hårdere. Der er ikke den samme tid, som der har været førhen, hvor man bedre kunne tage nogle pauser og gøre tingene i sit eget tempo.«

Sådan er virkeligheden på betonfabrikken Gammelrand Beton A/S, som ligger mellem Kalundborg og Holbæk, forklarer produktchef Morten Pedersen.

Her er flere medarbejdere blevet sygemeldt på grund af stress i de seneste år. Den hårdere konkurrence skyldes, at en tysk konkurrent er kommet ind på det danske marked for tre år siden. Gammelrand Beton A/S er en af de virksomheder, som vurderer, at stress bliver en større udfordring i de kommende år.

Vi skal hele tiden forny os, og det går sindssygt stærkt. Det er ikke alle medarbejderne, der er klar på den rejse. Betinna Frederiksen, HR-chef i Ingram Micro

Men hvis virksomhederne for alvor vil ændre udviklingen og undgå, at deres medarbejdere går ned med stress, bliver de nødt til at gribe udfordringen helt anderledes an. Det mener stress-ekspert og generalsekretær i Stresstænketanken Thomas Milsted.

»Den væsentligste årsag til stress er tidspres, og det opstår, når ambitionsniveauet ikke matcher de ressourcer, virksomheden vil bruge på det. Virksomhederne bliver nødt til at nå frem til den erkendelse, at de må indrette sig, så medarbejdere ikke får stress, også selvom det kan gå ud over deres indtjening,« siger Thomas Milsted.

Topledelsen må på banen

Som foredragsholder underviser Thomas Milsted mange ledere i at forebygge og håndtere stress blandt medarbejderne.

»Her oplever jeg en tendens til, at mellemlederne bliver mere og mere enige med medarbejderne i, at der er noget riv ravende galt i den måde, arbejdet er organiseret på. Men de er magtesløse, fordi den øverste ledelse stiller krav om en produktivitet, som de simpelthen ikke har medarbejdere til at håndtere,« siger Thomas Milsted.

Også stress-ekspert og ejer af konsulentvirksomheden Forebyg Stress Aps Bjarne Toftegård peger på virksomhedernes øverste ledelse, hvis stress for alvor skal bekæmpes.

»Stress udvikler sig ofte, når ressourcerne ikke rækker til det, man gerne vil i virksomheden. Det er et spørgsmål om prioriteringer, og her må topledelsen finde ud af at få det, som man satser på som det mest strategiske, til at gå op med ressourcerne,« siger Bjarne Toftegård.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Ugebrevet A4 i november-december 2017 som en spørgeskemaundersøgelse. 

461 virksomheder af forskellig størrelse og fra forskellige brancher har svaret på spørgsmålene. De har tilsammen mindst 20.000 ansatte.

Kontakt
Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser