Cheføkonom:
Fagbevægelsen glemmer proportionerne i debatten om social dumping

anders_borup_DA_redigeret
"Det er en uskik at overdrive problemerne, så flere udenlandske medarbejdere automatisk bliver lig med øget social dumping," skriver Anders Borup Christensen, cheføkonom i Dansk Arbejdsgiverforening Foto: DA
20. jun. 2019 15.51
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Fagbevægelsen overdriver omfanget af social dumping og går galt i byen med sin kritik af ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) OG 3F har i nylige debatindlæg kritiseret Dansk Arbejdsgiverforenings (DA) seneste analyse af aflønning af østeuropæere. Analysen fra DA viser, at der i praksis ingen forskel er på, hvad østeuropæiske og danske medarbejdere tjener, når man ser på overenskomstdækkede medarbejdere på DA-området.

LÆS OGSÅ: 3F til arbejdsgiverne: Puds vinduerne arbejdsgivere og kig ud i samfundet!

FH og 3F mener imidlertid ikke, at DA’s analyse kan bruges til at sige noget om som helst om omfanget af social dumping. Men det er noget vrøvl.

Vores analyse peger på, at der ikke er problemer med løndumping på det organiserede danske arbejdsmarked
Anders Borup Christensen, cheføkonom i DA

Vores analyse peger på, at der ikke er problemer med løndumping på det organiserede danske arbejdsmarked – og det dækker immervæk samlet set 83 procent af arbejdsmarkedet. Og dem, der ikke er dækket af overenskomst, er ofte akademikere. Hvordan FH og 3F kan mene, at analysen ikke siger noget om omfanget af social dumping i Danmark, er meget mystisk.

LÆS OGSÅ: Fagbevægelsens Hovedorganisation: Dansk Arbejdsgiverforening negligerer social dumping

FH og 3F fremhæver, at der er store problemer med udstationerede medarbejdere, som ikke er dækket af analysen. Men her glemmer FH og 3F fuldstændigt proportionerne.

Udstationerede udlændinge i Danmark er en meget lille gruppe. De udgør blot 2,6 procent af den udenlandske arbejdskraft i Danmark og 0,24 procent af alle lønmodtagere. Altså 1 ud af 400.
Langt hovedparten af udenlandske medarbejdere er ansat af danske virksomheder med de arbejdsgiverforpligtelser, det indebærer.

LÆS OGSÅ: Dansk Arbejdsgiverforening: Vi skal huske fakta i debatten om udenlandsk arbejdskraft

Både FH og 3F henviser også til en FAOS-rapport fra 2016, som de påstår dokumenterede, at udstationerede polske medarbejdere er underbetalte og går til for dårlige arbejdsvilkår. Det er faktuelt forkert. Rapporten viste overordnet, at udstationerede medarbejdere får en løn inden for overenskomsternes satser. Og herunder var der så en lille gruppe, som arbejder for private på villavejene, der får en lavere løn.

DET HØRER OGSÅ MED til historien, at FAOS-rapporten tog udgangspunkt i en spørgeskemaundersøgelse blandt blot 147 polakker. Det står i slående kontrast til DA’s analyse, som omfatter registeroplysninger for i alt 26.160 personer med østeuropæisk statsborgerskab.

DA’s ærinde er ikke at påstå, at der ikke findes udenlandsk arbejdskraft i Danmark, som går til for dårlige vilkår. Der er givetvis brodne kar, som snyder og begår lovbrud, og det skal der slås hårdt ned på. Men det er en uskik at overdrive problemerne, så flere udenlandske medarbejdere automatisk bliver lig med øget social dumping.

Det er vigtigt at have proportionerne med. Og det danske arbejdsmarked er særdeles velfungerende og præget af gode arbejdsvilkår
Anders Borup Christensen, cheføkonom i DA

Det er vigtigt at have proportionerne med. Og det danske arbejdsmarked er særdeles velfungerende og præget af gode arbejdsvilkår. Og man fristes til at spørge FH og 3F om, hvorfor I er modstandere af, at overenskomstdækkede virksomheder får lov til at hente udenlandske medarbejdere, når de nu arbejder under samme gode vilkår som deres danske kollegaer?

Danmark har hårdt brug for faglært arbejdskraft, både dansk og udenlandsk. Og vi har et fælles ansvar for at sikre, at vi i fremtiden har de nødvendige medarbejdere på danske virksomheder.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].