Analyse:

Fagbevægelsen: Cepos forsøger at spinne uligheden ned

31. jan, 17:00
Den liberale tænketank Cepos og flere politikere forsøger at forklejne uligheden. Men virkeligheden er, at de økonomiske forhold er blevet forringet i samfundets bund, mens de rigeste er blevet markant rigere. Det fastslår cheføkonom i fagbevægelsen.

 

Den økonomiske ulighed i Danmark er til heftig diskussion for tiden. Det har ført til noget, der minder om en talkrig, hvor det efterhånden vrimler med forskellige tal, der peger i den ene og anden retning.

Diskussionen kommer sig af, at vi i fagbevægelsen har rettet fokus mod det store – og stigende – skel mellem rig og fattig. Når vi ser på hele befolkningen, er indkomsterne i bunden faldet det seneste årti, mens personer i toppen har fået markant flere penge mellem hænderne.

Det fik hurtigt Cepos til regnemaskinen, hvorefter motorvejen åbnede sig til en række aviser. I første omgang fik Cepos frit spil til at tegne billedet af, at den stigende ulighed kan tilskrives  flere studerende. Regnestykket nåede også en artikel i Berlingske med fokus på at udrede fakta.

Siden hen meldte en række regeringsrepræsentanter sig i koret om, at ulighedsdebatten er fordummende. Det brede budskab er, at der ikke er noget ulighedsproblem i Danmark.

Hvad er op og ned?

Cepos’ påstand er, at den stigende ulighed kan forklares med ”gode forandringer” i form af, at der er kommet flere studerende, og arbejdsløsheden er faldet.

Cepos har ret i, at der er kommet flere studerende, og at det i statistikkerne giver flere fattige, fordi uddannelsesstøtten SU er en relativ lav ydelse. Det skal selvfølgelig med i historien, og selvfølgelig er det ikke et problem, at der kommer flere studerende.

Gennemsnitsindkomsten for de fattigste 10 procent eksklusiv studerende har ligget nærmest fladt Allan Lyngsø Madsen, cheføkonom i FH

OECD konkluderede i sin nylige redegørelse af dansk økonomi, at indkomstuligheden er steget hurtigere herhjemme end i de fleste OECD-lande.

Danmark er fortsat blandt de mest lige lande. Men det kan ikke komme bag på nogen, at de økonomiske forhold er blevet forringet i samfundets bund, mens de rigeste er blevet markant rigere. Det er en helt naturlig konsekvens af den førte politik.

Analysen er skrevet af en ekstern skribent og er ikke udtryk for A4 Mediers holdning. 

Kontakt
Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser