Debat om Europa:
Drukner danske virksomheder i EU-bureaukrati?

EP_kandidater__4_
Foto: Marius Kongsgaard Christensen og David Perrin
TEMA:EP 19 - 26. maj
10. maj 2019 10.46
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
De to EP-topkandidater er ikke enige i det spørgsmål. "EU ender med at skabe al for meget bureaukrati og papirnusseri for vores virksomheder i stedet for at lade dem tjene penge", mener Linea Søgaard-Lidell (V). Niels Fulgsang (S) slår igen: Når det kommer til kampen mod social dumping, så skal der faktisk være flere regler i EU, der skal regler til for at undgå social dumping.

Der er Europa-Parlamentsvalg den 26. maj. A4 Medier har bedt to top-kandidater, Niels Fuglsang fra Socialdemokratiet og Linea Søgaard-Lidell fra Venstre, diskutere de EU-politiske-emner, der vedkommer os alle: Hvordan skaber vi mindre ulighed og mere vækst? Skal de store selskaber betale skat i EU? Og hvordan undgår vi social dumping?

Dagens diskussionspunkt: Har EU for mange regler, der kvæler virksomhederne i bureaukrati? 

Linea Søgaard-Lidell, kandidat til EP-valget for Venstre:

EU er en fantastisk ramme for virksomheder i mindre lande som Danmark. Gennem EU kan vi sætte normer for fremtidens verden og de vilkår, som mennesker og virksomheder arbejder under. Og vi er en del af EU’s indre marked, der giver os en adgang til 500 millioner købedygtige forbrugere i det, der tilsammen er et stort hjemmemarked for danske virksomheder. Det er helt uundværligt for et ambitiøst velfærdssamfund som Danmark.

Du kan håndtere kompleks regulering, hvis du er Novo Nordisk og har en stor juridisk afdeling. Men hvis du er en lille virksomhed og sidder med 10 mand i Hundested, så er det virkelig svært.
Linea Søgaard-Lidell (V), kandidat til EP-valget

Men EU trænger til en ansigtsløftning. Det nuværende flertal i Europa-Parlamentet, der består af Konservative og Socialdemokraterne, har omfavnet hinanden så længe i et formaliseret samarbejde, at de helt har glemt, at de regler, de vedtager, også skal fungere ude i virkeligheden.

De har helt overset, at 99 procent af alle virksomheder i EU er små og mellemstore virksomheder, som kastes ud i store udfordringer, når f.eks. persondataforordningen lander på bordet.

Du kan håndtere kompleks regulering, hvis du er Novo Nordisk og har en stor juridisk afdeling. Men hvis du er en lille virksomhed og sidder med 10 mand i Hundested, så er det virkelig svært. EU ender med at skabe al for meget bureaukrati og papirnusseri for vores virksomheder i stedet for at lade dem tjene penge, så de kan ansætte flere mennesker og betale mere til vores fælles samfund.

Jeg vil regulere, hvor det er nødvendigt – men vil også sætte grænser for opfindsomme politikere og bureaukrater. Jeg vil udvikle det indre marked konstant og sikre attraktive markeder for de virksomheder, der er grundlaget for vores vækst og velfærd. 

Niels Fuglsang, kandidat til EP-valget for Socialdemokratiet:

Kære Linea. Du skriver, at der er for mange regler og bureaukrati i EU. Problemet er snarere, at er er for mange regler om ligegyldige detaljer men for få regler, der sikrer os imod de mennesker, der bruger EU til at lave social dumping.

Vi kan godt blive enige om, at der er grænser for, hvad EU skal blande sig i. Når EU blander sig i, hvordan vi skal indrette vores dagpengesystem eller vores SU, så er det gået for vidt. Og når EU forbyder, at man kalder en vegetarpølse for ”pølse”, fordi nogle mennesker kunne blive narret til at tro, at der er tale om en kødpølse, så er det bare fjollet. Her går EU for vidt. Det bliver vores opgave at rulle nogle af de tåbelige regler tilbage.

Vi skal have regler, der gør det ulovligt at oprette postkasseselskaber i andre lande med det formål at ansætte mennesker på lønninger under overenskomsten.
Niels Fulgsang (S), kandidat til  EP-valget

Men når det kommer til kampen mod social dumping, så skal der faktisk være flere regler i EU. Vi skal have regler, der gør det ulovligt at oprette postkasseselskaber i andre lande med det formål at ansætte mennesker på lønninger under overenskomsten. Og vi skal have en EU-sortliste over virksomheder, der er dømt for social dumping. De skal ikke kunne handle i andre EU lande.

Når Socialdemokratiet foreslår den slags regler mod social dumping, så kalder Venstre det for ”bureaukrati”. Men kære Linea, det kan godt være, at det er bureaukratisk og besværligt for de mennesker, der bruger EU til at underbetale udenlandsk arbejdskraft. Men det er sådan set også meningen. Løndumping er noget svineri der skal stoppes, og det skal vi have på dagsordenen til EU valget den 26. maj.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].