28-årige Martin slæber kufferter på jobbet: Hvad hvis kroppen ikke kan holde?

lise
Foto: Privat
31. maj 2019 15.53

Om kort tid fylder jeg 28 år. Alligevel fylder spørgsmålet om pension og tilbagetrækning i min dagligdag, fordi urimeligt mange kolleger i 40-50 års alderen plages af uvished og bekymring. Hvornår kan de gå på folkepension? Hvad hvis kroppen ikke kan holde hele vejen til målstregen?
 
Jeg startede selv for alvor på arbejdsmarkedet som 15-årig. Kom i lære som murer i Frederikssund og blev så udlært under finanskrisen, hvor der desværre ikke just var mangel på bygningsarbejdere. I dag sørger jeg for, at ferieglade danskeres kufferter kommer med flyet, men jeg tror hverken, at jeg kan klare jobbet som murer eller bagageportør, når jeg nærmer mig min sandsynlige pensionsalder: 73 år!
 
Blandt mange af mine jævnaldrende unge er fuldtidsjob et fremmedord. De er stadig under uddannelse, som jeg betaler til, og de får SU-indkomst og mulighed for lån, indtil den sidste eksamen er i hus. Ingen spørger til, om det er rimeligt eller fair. Alle synes enige om, at det er godt for ”os alle.” Fint med mig. Men hvorfor i alverden er det så i orden, at man vil tvinge slidte seniorer til at stå med hatten i hånden og tigge om en mulighed for at trække sig tilbage, når de ikke kan holde til jobbet og arbejdstempoet mere?
 
Min holdning er, at alle bør have ret til at trække sig tilbage på folkepension efter eksempelvis 45 år på arbejdsmarkedet. Den mulighed fik man i Tyskland for en håndfuld år siden. Jeg tror ikke et øjeblik på, at vi danskere trækker os tilbage, hvis vi fortsat kan klare et fuldtids- eller deltidsjob. Det betyder et stort dyk i indtægten, hvis du skal gå fra løn til folkepension, og for mange af os er kollegerne og indsatsen på jobbet en vigtig del af vores tilværelse.
 
De unge begynder jo heller ikke at studere, fordi de kan ”slippe” for et job, få SU mv. Men de skal ikke stå med hatten i hånden og forklare og forsvare, hvorfor de ikke i stedet søger job som bagageportør, pædagogmedhjælper, rengøringsassistent, landbrugsmedhjælper eller opvasker.
 
Jeg håber virkelig, at politikerne efter valget vil sørge for, at der kommer en fair mulighed for at trække sig tilbage, hvis man skønner det nødvendigt, efter at man i mange år har knoklet løs, betalt sin skat og ydet sit til samfundet. Det er ikke i orden, at mine kolleger i 40-50 års alderen skal gå og være usikre og bekymrede for, hvordan de skal kunne klare sig i årene frem mod den stigende pensionsalder.

Allerede abonnent?

Få adgang til

logo

Vil du læse hele artiklen?

Vi bringer dig nyheder
om dansk politik med fokus på
job, uddannelse og velfærd

89 kr
pr. måned

Bliv abonnent
Allerede abonnent?