Indvandrere i København bliver i forholdsvis stor stil ansat i kommunen. I Aarhus og Odense derimod afspejler de kommunalt ansatte langt fra sammensætningen af borgerne. Foto: Lars Rasborg/Scanpix.

Integration:

Aarhus og Odense halter bagud med job til indvandrere

1. okt 2017
Det kniber for kommunerne Aarhus og Odense med at ansætte indvandrere, mens man i Københavns Kommune dyrker mangfoldigheden. Det viser en ny opgørelse, som får Aarhusborgmester til at erkende, at kommunen ikke gør det godt nok. Forsker kalder det bekymrende, når kommuner ikke afspejler befolkningen.

 

Der er stor forskel på, i hvor høj grad landets fem største kommuner ansætter ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. I Københavns Kommune ansætter man forholdsvis mange med ikke-vestlig baggrund, mens det kniber med at integrere ved hjælp af ansættelser i Aarhus og Odense. 

I Aarhus og Odense er andelen af medarbejdere med ikke-vestlig baggrund sågar faldet i perioden fra 2010 til 2015. Det på trods af at andelen af ikke-vestlige indvandrere i den erhvervsaktive alder er steget i begge kommuner i samme periode.

På landsplan er der et voksende gab mellem på den ene side andelen af kommunalt ansatte med ikke-vestlig baggrund og på den anden side andelen af ikke-vestlige indvandrere i den erhvervsaktive alder i den samlede befolkning.

Det viser en analyse, som Ugebrevet A4 har udarbejdet på baggrund af tal fra kommunerne og Danmarks Statistik. 

Et klart integrationsproblem

De store forskelle mellem landets største kommuner kommer bag på professor og forskningschef hos Rockwool Fonden, Jacob Arendt Nielsen.

Det tyder på, at der er en forskellig tilgang til det i de forskellige kommuner. Jacob Arendt Nielsen, professor og forskningschef hos Rockwool Fonden.

I perioden fra 2010 til 2016 er andelen af kommunalt ansatte med ikke-vestlig baggrund på landsplan vokset fra 4,6 til 5,9 procent. Men i samme tidsrum er andelen af indvandrere med ikke-vestlig baggrund i den erhvervsaktive alder steget fra 7,2 til 9,3 procent af den samlede befolkning.

Det vil sige, at der er et voksende gab mellem andelen af kommunalt ansatte indvandrere af ikke-vestlig oprindelse og andelen af ikke-vestlige indvandrere i den erhvervsaktive alder i befolkningen som helhed.

Hos KL glæder man sig alligevel over, at flere ikke-vestlige indvandrere har fået job i kommunerne. 

»Det er meget positivt, at stadig flere indvandrere får fodfæste på arbejdsmarkedet. Det er især opløftende, at ikke-vestlige indvandrere i højere grad end tidligere ansættes i job, som kræver en videregående uddannelse. Det er godt, at kommunerne i vid udstrækning afspejler det samfund, som vi er en del af,« står der i mailen fra Michael Ziegler.

Hvem er fra ikke-vestlige lande?

Ikke-vestlige lande er blandt andre Rusland og en lang række lande i Mellemøsten, Afrika, Asien og Mellem- og Sydamerika.

Ikke-vestlige lande defineres ifølge Danmarks Statistik som alle andre lande end de 28 EU-lande samt Andorra, Liechtenstein, Monaco, Island, Norge, San Marino, Vatikanstaten, Schweiz, Canada, USA, Australien og New Zealand.

 

 

Kontakt

Redaktionen
[email protected]

Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser